Οι καθαρές εισροές στα ευρωπαϊκά θεσμικά χαρτοφυλάκια αυξήθηκαν σημαντικά τον Ιανουάριο του 2015 κυρίως λόγω της απόφασης της ΕΚΤ να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και της σχετικής προσδοκίας μιας ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης με χαμηλότερα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία από 27 Ενώσεις Θεσμικών Επενδυτών της Ε.Ε. που εκδίδει η EFAMA, οι καθαρές πωλήσεις των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων (αμοιβαία κεφάλαια κ.α.) τον Ιανουάριο του 2015 σημείωσαν σημαντική αύξηση και ανήλθαν στα 83 δισ. σε σχέση με τις εκροές των 12 δισ. του Δεκεμβρίου του 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πωλήσεων των μακροπρόθεσμων Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕΚΑ) και στην εισροή κεφαλαίων στην κατηγορία των ΑΚ Χρηματαγοράς.
Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΑΚ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν αυξημένες καθαρές εισροές ύψους 55 δισ., από 16 δισ. του προηγούμενου μήνα. Οι καθαρές πωλήσεις των Ομολογιακών ΑΚ παρουσίασαν αύξηση και ανήλθαν στα 18 δισ. σε σχέση με τις εκροές του 1 δισ. του Δεκεμβρίου. Τα Μετοχικά ΑΚ κατέγραψαν εισροές κεφαλαίων ύψους 9 δισ., και τα Μικτά ΑΚ κατέγραψαν αυξημένες εισροές κεφαλαίων 27 δισ., από τα 13 δισ. του προηγούμενου μήνα.
Τα ΑΚ Χρηματαγοράς κατέγραψαν εισροές κεφαλαίων ύψους 28 δισ., σε σχέση με τις εκροές των 28 δισ. του Δεκεμβρίου.
Οι καθαρές πωλήσεις των μη-ΟΣΕΚΑ αυξήθηκαν στα 22 δισ., από τα 16 δισ. του Δεκεμβρίου. Οι καθαρές πωλήσεις των special funds, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές (πχ. Συνταξιοδοτικά ταμεία), αυξήθηκαν και αυτές στα 19 δισ. από τα 13 δισ. του προηγούμενου μήνα.
Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Ιανουαρίου ανήλθε στα 8.425 δισ., αυξημένο κατά 4,9%. Το συνολικό ενεργητικό των μη-ΟΣΕΚΑ παρουσίασε και αυτό αύξηση ύψους 5,5% και ανήλθε στα 3.385 δισ. στο τέλος του μήνα. Συνολικά, η αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη έφθασε τα 11.814 δισ. στο τέλος του Ιανουαρίου.

.