Σε μια αιφνίδια αλλαγή στάσης από την ιστορική ομιλία του στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ το 2005, στην οποία, για πρώτη φορά, αναγνώρισε την ύπαρξη κουρδικού προβλήματος στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι «η Τουρκία δεν είχε ποτέ κουρδικό πρόβλημα».
«Αδελφοί μου, δεν υπήρξε ποτέ κανένα πρόβλημα που να ονομάζεται κουρδικό ζήτημα σε αυτή τη χώρα. Αλλά, υπάρχουν εκ προθέσεως προσπάθειες να επικρατήσει αυτό στην ημερήσια διάταξη. Κούρδοι πολίτες θα μπορούσαν να έχουν προβλήματα. Θα μπορούσαν να έχουν προβλήματα ακριβώς όπως έχουν προβλήματα Τούρκοι πολίτες. Τριάντα-έξι εθνοτικές ομάδες στη χώρα έχουν τα δικά τους προβλήματα. Αλλά υπάρχει μια συνεχής συζήτηση για το κουρδικό πρόβλημα. Η Τουρκία απασχολείται με αυτό επί χρόνια – 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα για αυτόν τον λόγο», είπε ο Ερντογάν από την επαρχία Μπαλικεσίρ, όπου ταξίδεψε για να παρακολουθήσει μια σειρά από τελετές.
«Τώρα, συνεχίζουν να μιλάνε για κουρδικό πρόβλημα. Τι είναι αυτά που λες, αδελφέ; Τι κουρδικό πρόβλημα … Τι δεν έχετε; Μήπως δεν έχετε πρόεδρο [κουρδικής καταγωγής], δεν έχετε πρωθυπουργό [κουρδικής καταγωγής], δεν έχετε υπουργούς [κουρδικής καταγωγής]; Ναι, έχετε. Εχετε [Κούρδους] στη γραφειοκρατία, στον στρατό; Ναι έχετε. Τί άλλο θέλεις; Για όνομα του Θεού, τι δεν έχετε που το έχουμε εμείς; Εχετε τα πάντα», δήλωσε ο Ερντογάν για τους Κούρδους.
Σε ομιλία που είχε εκφωνήσει στις 12 Αυγούστου 2005, ο Ερντογάν, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός εκείνη την εποχή, είχε αναγνωρίσει για πρώτη φορά, εξ ονόματος του τουρκικού κράτους, ότι η Τουρκία είχε ένα πρόβλημα που συχνά αναφέρεται ως το κουρδικό ζήτημα. Είχε υποσχεθεί ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να επιλύσει το θέμα με ειρηνικά και δημοκρατικά μέσα.
Οι νέες δηλώσεις του προέδρου προκάλεσαν αντιδράσεις από πολιτικούς και κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησαν τον Ερντογάν για αντιφατική και υποκριτική στάση.