Την προειδοποίηση πως η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να δημιουργήσει τριβές και μη ανατρέψιμες εμπλοκές απηύθυνε σήμερα Δευτέρα ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Βέττας, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα η ελληνική οικονομία έχει διανύσει με τεράστιο κόστος μια πολύ σημαντική διαδρομή για να επιτύχει τη σταθεροποίηση που ήταν απαραίτητη. Όπως τόνισε, αν και δεν πήγαν όλα καλά στα οικονομικά προγράμματα των τελευταίων ετών, θα πρέπει να διορθωθούν αυτά που δεν πήγαν καλά και να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση εκεί που υπήρξε πρόοδος.

«Από το σημείο δημοσιονομικής σταθεροποίησης στο οποίο βρισκόμαστε, και χωρίς εκεί να υπάρξει οπισθοδρόμηση, το επείγον ζητούμενο είναι να πλέον να επιταχυνθούν οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Η προσαρμογή που πλέον απαιτείται είναι πολύ μικρότερη από αυτή που έχει προηγηθεί και πρέπει και μπορεί να επιτευχθεί με μέτρα που θα είναι κατεξοχήν αναπτυξιακά και θα ευνοούν το μεγάλο πλήθος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αυτών τουλάχιστον που σέβονται τους νόμους» ανέφερε ο κ. Βέττας.

Ο ίδιος τόνισε πως από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία είναι ακόμη αποκομμένη από τις αγορές θα πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα σε συμφωνία με την ευρωζώνη. «Το πρόγραμμα αναγκαστικά θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους. Αυτά είναι τα προφανή δεδομένα. Το ερώτημα είναι ποιοι όροι είναι κατάλληλοι και θα πρέπει να απαντηθεί με βάση την εμπειρία των τελευταίων ετών», ανέφερε.

Κατά τον ίδιο το πρόγραμμα που θα μπορούσε να επαναφέρει την Ελλάδα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να δίνει έμφαση σε βαθιές μεταρρυθμίσεις και όχι σε επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή και να οδηγεί σε πραγματική απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και σε δραστική απλούστευση των διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση.«Ο συνδυασμός των δύο αποτελεί το καλύτερο, για την ακρίβεια το μόνο, υπόβαθρο και για την καταπολέμηση της διαφθοράς», ανέφερε.

Ακόμη, υποστήριξε πως η ποιότητα στην απονομή Δικαιοσύνης και στο εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να συγκλίνει τουλάχιστον στον μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ θα πρέπει να δοθεί βάρος και στην προστασία και υποστήριξη των πραγματικά αδύναμων στην ελληνική κοινωνία, σημείο που όπως είπε υπήρχαν κακές επιδόσεις ακόμη και πριν την κρίση.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ σημείωσε πως η «ιδιοκτησία» του προγράμματος πρέπει να ανήκει στην Ελληνική κυβέρνηση, η ευρωπαϊκή πλευρά θα πρέπει να υποβοηθήσει ένα επενδυτικό κύμα, που θα αναπτυχθεί σε βάθος τριετίας, ενώ οι πιστωτές θα πρέπει εγγυηθούν ρητά ότι, όσο η ελληνική πλευρά επιδεικνύει πρόοδο στο μεταρρυθμιστικό πεδίο, το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους προς αυτούς δεν θα αυξηθεί ακόμη και σε μεταγενέστερο χρόνο.