Στηρίζει η πλειοψηφία των πολιτών που μετείχαν σε έρευνα του ΕΒΕΑ το τρόπο διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ εκτιμούν ότι οι προτάσεις της νέας κυβέρνησης για την οικονομία διαφέρουν σημαντικά από τις αντίστοιχες προτάσεις που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους εταίρους.

Ειδικότερα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα τη πρώτη για το 2015 ποσοτική έρευνα με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ’ εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO. Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 9 και 13 Μαρτίου 2015.

Δίνοντας την έρευνα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε πως αυτή καταδεικνύεται πως η κυβέρνηση απολαμβάνει τη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ωστόσο, η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν επιθυμεί την ευθεία ρήξη με την ΕΕ, αλλά αντίθετα προσδοκά έναν έντιμο κι επ΄ αμοιβαία ωφελεία συμβιβασμό. Είναι φανερό ότι όλα θα κριθούν από το τελικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση έχει σαφή περιθώρια να διαπραγματευτεί και η επιτυχία της θα κριθεί από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης».

Αναλυτικότερα, το πρώτο από τα τρία ερωτήματα που κατά περίπτωση θέτει το ΕΒΕΑ σε κάθε Οικονομικό Βαρόμετρο, αναφέρεται στην εκτίμηση των πολιτών για το τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με του Ευρωπαίους εταίρους. Στη πλειοψηφία τους (με ποσοστό 53%) οι συμμετέχοντες συμφωνούν με τον υφιστάμενο τρόπο διαπραγμάτευσης που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, σε αντίθεση με το 34% των συμμετεχόντων που διαφωνεί και το 13% που δεν θέλησε να συμμετάσχει.

Στο δεύτερο ερώτημα, το οποίο αναφέρεται στην αξιολόγηση των οικονομικών προτάσεων που προτείνει η νέα Ελληνική κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρους, 6 στους 10 συμμετέχοντες δηλώνουν ότι οι νέες προτάσεις διαφέρουν ουσιαστικά από τις αντίστοιχες προτάσεις που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, 3 στους 10 θεωρούν ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των προτάσεων των δυο κυβερνήσεων, ενώ το υπόλοιπο 10% των ερωτηθέντων αποφάσισε να μη συμμετάσχει.

Το τρίτο και τελευταίο από τα ερωτήματα αυτά αναφέρεται στην πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η νέα Ελληνική κυβέρνηση στη περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν 5 στους 10 ερωτηθέντες (47%) θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβιβαστεί με τους δανειστές σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, 4 στους 10 (38%) θεωρεί ότι η ιδανική λύση είναι να έρθει σε ρήξη μαζί τους, ενώ το υπόλοιπο 10% αποφάσισε να μη συμμετάσχει.

Όπως αναφέρει το ΕΒΕΑ, σε αντίθεση με τα ευρήματα προηγούμενων οικονομικών βαρομέτρων, για πρώτη φορά στα 4 χρόνια διεξαγωγής τη έρευνας παρουσιάζονται τα υψηλότερα ποσοστά αισιοδοξίας των πολιτών για τη πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, 4 στους 10 ερωτηθέντες (39%) θεωρούν ότι η Ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί, σε αντίθεση με το προηγούμενο υψηλό ποσοστό του 22% που είχε σημειωθεί καθ’ όλη τη προηγούμενη τετραετία. Αρκετά υψηλό όμως είναι και το ποσοστό των συμμετεχόντων που διατηρούν απαισιόδοξη στάση για τη πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Ανερχόμενο στο 50% του συνόλου των ερωτηθέντων όμως είναι το χαμηλότερο της τετραετίας, διαφέροντας αρκετά από το προηγούμενο χαμηλό του 57%. Αξίζει να σημειωθεί εδώ όμως ότι προ τριετίας το ποσοστό απαισιοδοξίας των πολιτών για τη πορεία της Ελληνικής οικονομίας είχε φτάσει στο 93%.

Παρόμοιες εκτιμήσεις παρουσιάζονται και για τη πορεία των προσωπικών οικονομικών των πολιτών, όπου και πάλι 4 στους 10 συμμετέχοντες (39%) είναι αισιόδοξοι για τη μελλοντική τους πορεία, 5 στους 10 (52%) διατηρούν πιο απαισιόδοξη στάση, ενώ οι εκτιμήσεις ολοκληρώθηκαν με ποσοστό αποχής στο 10%, καθώς σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό αισιοδοξίας των πολιτών για τη βελτίωση της προσωπικής τους οικονομικής κατάστασης καθ’ όλη τη τετραετία διεξαγωγής της έρευνας του οικονομικού βαρομέτρου του ΕΒΕΑ.