Το γεγονός ότι η Γερμανία, ως κεντρικός δανειστής της Ελλάδας, κλιμακώνει την κατάσταση είναι «ακατανόητο» τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της αυστριακής Βουλής ο Κρίστοφ Ματσνέτερ, εκπρόσωπος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού.

Εξάλλου, ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ- του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- εξέφρασε την «ανησυχία» του για τα προβλήματα επικοινωνίας, όπως είπε, με την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ένα τρίτο πακέτο βοήθειας έχει ως προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή για τις θέσεις του έλληνα ομολόγου του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θέλει καθυστέρηση στην εξόφληση των πιστώσεων, όπως επίσης δεν θέλει μια έξοδό της από την ευρωζώνη και ο ίδιος, ο κ. Σέλινγκ, ελπίζει σε νέες συνομιλίες με την Ελλάδα και σε περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας της.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στον Τύπο, ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι κατά την τρέχουσα κρίση εμπιστοσύνης δεν αποκλείεται το «ατύχημα» ενός αποκαλούμενου «Grexit».

«Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει» σημείωσε, προσθέτοντας πως «αυτό το ατύχημα θα ήταν χειρότερο από όλα όσα μπορούμε να ρυθμίσουμε» και το αν θα υπάρξει κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προβλεφθεί αυτήν τη στιγμή από τις άλλες χώρες, διότι κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει την πραγματική κατάσταση της Ελλάδας.

Εξάλλου, στη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της αυστριακής Βουλής, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι αποσαφήνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια από έξω, λόγω πολιτικής απόφασης και δεν είναι δυνατή η χρηματοδότηση της χώρας από την ΕΚΤ.