Με τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίκεντρο της συζήτησης του Αλ. Τσίπρα με τον Μ. Σουλτς ήταν η επίσπευση του προγράμματος νεανικής απασχόλησης και η ενίσχυση της απορροφητικότητας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ομάδες από την Ράνια Αντωνοπούλου και τον Μ. Σούλτς θα ετοιμάσουν το πρώτο paper.

Στο τραπέζι και το πακέτο Γιούνκερ σχετικά με τις ειδικές ρυθμίσεις για επενδύσεις και απασχόληση στην Ελλάδα, χωρίς εθνική συμμετοχή.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για κονδύλια για την απασχόληση των νέων. Ο κ. Τσίπρας σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες. Ηδη στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος προβλέπονται 6 δισ. ευρώ ενώ υπάρχει δυνατότητα να δοθούν και άλλα χρήματα» σημείωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Σουλτς επεσήμανε την ανάγκη δημιουργία σχεδίου εξειδικευμένου για την ανάπτυξη και τις επενδύσει, ενώ τόνισε ότι θα εστιάσουμε στο σχέδιο αυτό.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο κ Σουλτς είναι ένας καλός φίλος της Ελλάδας και ότι ξεκίνησε επί της ουσίας η συζήτηση για νέες δράσεις κατά της ανεργίας των νέων.

Συζητήσαμε για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε την εφαρμογή ιδεών προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση, δήλωσε ο ελληνας πρωθυπουργός

Το ηχηρό μήνυμα της συζήτησής μας είναι να στείλουμε μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό. Όχι μόνο υποχρεώσεις και εφαρμογή κανόνων ,αλλά βοήθεια και αλληλεγγύη για να ξεπεράσουμε την κρίση, κατέληξε.

Σε ερώτηση για τα προβλήματα στην επικοινωνία ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης ο κ. Σουλτς απάντησε:

«Ναι υπάρχουν εντάσεις στην ευρωζώνη ανάμεσα σε κάποιες χώρες. Εχουν υπάρξει διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες. Εγώ έχω πάντα δώσει την συμβουλή να αντιμετωπίζει αυτές τις εντάσεις είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούν να επιλυθούν».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Η ελλάδα έχει ξεκινήσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αναμένουμε από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο. Είναι προς το κοινό μας όφελος. Δεν υπάρχει μόνο ελληνικό πρόβλημα. Θα ξεπεράσουμε την παρανόηση και θα υπάρξει έντιμος συμβιβασμός. Θα εφαρμοστούν με δημιουργικό τρόπο οι αποφάσεις έτσι ώστε Ελλάδα και Ευρώπη να ξεπεράσουν την κρίση».

Δημιουργία ομάδας δράσης για τα κοινοτικά κονδύλια συμφώνησαν Τσίπρας – Γιούνκερ

Να συγκροτηθεί άμεσα ειδική ομάδα με επικεφαλής έλληνα υπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βαλντίς Ντομπρόβσκις αποφάσισαν στη συνάντησή τους, την Παρασκευή, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η ομάδα θα συντονίσει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την ταχύτερη εκταμίευση και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων που έχει να λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ.

Στη συνάντηση βρέθηκαν στο επίκεντρο η ανθρωπιστική κρίση, οι τρόποι αντιμετώπισής της, το πρόβλημα της ανεργίας με έμφαση στην ανεργία των νέων και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων που είναι διαθέσιμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον κ. Γλέζο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές του με τους προέδρους της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και δήλωσε ότι «σήμερα ήταν μια θετική μέρα».

Στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ συμφωνήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων. Για τον σκοπό αυτό συγκροτείται η νέα ομάδα.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν πόροι από:

  • Tο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (European Regional Development Fund).
  • Tα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (European Social Fund).
  • Tην Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative).
  • Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (Fund for European Aid to the Most Deprived).

Η πρώτη σύγκληση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ αποτελέσματα αναμένονται μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.

Στελέχη της Κομισιόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισήμαναν τη χαμηλή απορροφητικότητα, σε ποσοστό 1%, που σημειώθηκε το 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση στα σχετικά κονδύλια.

Δηλώσεις Τσίπρα-Γιούνκερ πριν την συνάντησή τους

Αυτές είναι συναντήσεις για την ανταλλαγή απόψεων. Ούτως ή άλλως, το κάναμε την περασμένη εβδομάδας αλλά τώρα ήρθε η στιγμή για να έχουμε και μια συνάντηση δια ζώσης δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ΕΕ δεν είναι από τους μείζονες παίκτες.

«Δεν έχει υπαρξει πρόοδος αλλά προσπαθούμε να συμβάλλουμε σε αυτή» πρόσθεσε. Εχω κάνει κάποιες προτάσεις στον φίλο μου τον Αλέξη».

«Είναι ώρα για συνεργασία, για το οραμά μας. Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματά μας με επιτυχή τρόπο» κατέληξε.

Από την πλερυά του ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: Πρέπει να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο για την εφαρμογή της συμφωνίας. Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθούν τα προβλήματα.

Συνάντηση Τσίπρα-Γλέζου

«Πιστεύω ότι θα λυθεί η διαφορά απόψεων. Να καταπιούν τη γλώσσα τους όσοι λένε ότι είμαι απέναντι στην κυβέρνηση» δήλωσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γλέζος είπε ότι ενημερώθηκε για το έργο της κυβέρνησης και την υποστηρίζει.

Παραδέχθηκε ότι σε μερικά σημεία υπάρχει διαφορά απόψεων, αλλά, όπως είπε, οι διαφορές αυτές θα λυθούν.

«Δεν ήμουν ποτέ απέναντι στην κυβέρνηση, ούτε τώρα» δήλωσε ο Μ. Γλέζος.

Εξέφρασε εμπιστοσύνη στην «κυβέρνηση του λαού» και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ταυτοποιείται με την ιστορία».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε με τον Πρωθυπουργό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην ώρα του. Όπως σημείωσε ο κ. Γλέζος, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αντιμετωπίζεται από μερικούς ως άλλοθι απέναντι σε άλλα ζητήματα.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι είχαν μια ουσιαστική και απο καρδιάς συζήτηση, τονίζοντας ότι ο Μ. Γλέζος δεν είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα σύμβολο αγώνων του ελληνικού λαού.

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο», αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας, στη λαϊκή εντολή, αλλά και στον όρκο μας να τιμήσουμε αυτούς τους αγωνες και να ξαναδώσουμε στην πατρίδα μας λαϊκή κυριαρχία, ανεξαρτησία και προκοπή».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές του με τους προέδρους της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και δήλωσε ότι «σήμερα ήταν μια θετική μέρα».

Πριν τις συναντήσεις

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά το Eurogroup που έγινε την Δευτέρα, εξηγώντας ότι δεν επιθυμούσε να υπάρχουν παράλληλες διαπραγματεύσεις τη στιγμή που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων-πιστωτών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sontag, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως βρίσκεται σε τακτικότατη επικοινωνία με την Αθήνα.

Οι επαφές Τσίπρα θα συνεχιστούν με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, όπου είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία.

Οι δύο άνδρες υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.