Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης διέψευσε την Παρασκευή είδηση που δημοσίευσε την προηγουμένη η εφημερίδα «Financial Times», σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση μπλόκαρε πυρηνική συμφωνία 12 δισ. ευρώ της Ουγγαρίας με τη Ρωσία.

«Η απόφαση θέτει τέρμα στα σχέδια του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος φλερτάρει με το Κρεμλίνο παρά τη σύγκρουση στην Ουκρανία», έγραφαν χαρακτηριστικά οι ανταποκριτές της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας στη Βουδαπέστη και στις Βρυξέλλες.
Η Ρωσία και η Ουγγαρία συμφώνησαν πέρυσι στην από κοινού κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων 1.200 μεγαβάτ στην πόλη Πακς, περίπου 110 χιλιόμετρα νοτίως της Βουδαπέστης. Ο σχεδιασμός, η ανέγερση και η συντήρηση των πυρηνικών σταθμών ανατέθηκε από την κυβέρνηση Ορμπάν τον περασμένο Δεκέμβριο σε θυγατρική του κρατικού πυρηνικού ομίλου της Ρωσίας Rosatom.
«Πρόκειται για μια συμφωνία που εντάσσεται στην επέκταση των εμπορικών συμφερόντων της Μόσχας στην Κεντρική Ευρώπη», γράφουν οι «FT».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση για ματαίωση της συμφωνίας Βουδαπέστης-Μόσχας ελήφθη την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες από το κονκλάβιο των επιτρόπων της ΕΕ, στο οποίο από την πλευρά της Ουγγαρίας συμμετείχε ασφαλώς ο επίτροπος Τιμπόρ Νάβρακσικς.
Στο Πακς λειτουργούν σήμερα τέσσερις αντιδραστήρες οι οποίοι παράγουν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ουγγαρία. Σημειωτέον ότι η κεντροευρωπαϊκή χώρα εισάγει το 60% του φυσικού αερίου και το 80% του πετρελαίου, που καταναλώνει, από τη Ρωσία.
Λόγω των στενών, συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, σχέσεων που διατηρεί η Ουγγαρία με τη Ρωσία, η κυβέρνηση της Μόσχας ανακοίνωσε την Τετάρτη, 11 Μαρτίου, ότι μελετά πιθανούς τρόπους για τη χαλάρωση του εμπάργκο εισαγωγής τροφίμων από τη χώρα αυτή –πρόκειται για τα αντίμετρα που έχει λάβει η Ρωσία κατά της ΕΕ μετά το εμπάργκο που της έχει επιβάλλει η Δύση λόγω της κρίσης στην Κριμαία.
Ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας Νικολάι Φιόντοροφ δήλωσε ότι μελετά επίσης τη χαλάρωση του εμπάργκο εισαγωγής τροφίμων από την Ελλάδα και την Κύπρο.