Επιβραδύνθηκε η δυναμική της πτωτικής πορείας του ποσοστού της ανεργίας κατά τη διάρκεια του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2014.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 26,03% το Δεκέμβριο (2014). Η ετήσια μεταβολή της απασχόλησης, των ανέργων, του εργατικού δυναμικού και του μη ενεργού πληθυσμού ήταν της τάξης των 17,97, -76,05, -58,08 και 0,25 χιλ. ατόμων αντίστοιχα.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Eurobank, «η μείωση του αριθμού των ανέργων που παρατηρούμε στα στοιχεία δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης».
Σύμφωνα με την τράπεζα, η συνεπακόλουθη μείωση του αριθμού του εργατικού δυναμικού δεν συνοδεύεται και από ανάλογη αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού (πιθανή εκροή πληθυσμού προς το εξωτερικό).
«Συνεπώς, το κεντρικό συμπέρασμα που εξάγουμε από την ανάγνωση αυτών των στοιχείων (χρονολογικών σειρών) είναι ότι η παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας σε όρους του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας σταδιακά φθίνει» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.
Προσθέτουν δε πως «αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και το πολύ υψηλό ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, τότε η φθίνουσα τάση ενισχύεται».
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάζονται, τα 3/4 των ανέργων βρίσκονται σε καθεστώς αναζήτησης εργασίας για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.