Σε διάβημα προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς το Βερολίνο, προκειμένου να εκφραστεί η έντονη αποδοκιμασία των δηλώσεων του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάβημα θεωρήθηκε επιβεβλημένο, καθώς εκτιμήθηκε ότι οι χαρακτηρισμοί του κ. Σόιμπλε για τον κ. Βαρουφάκη, ότι είναι «ανόητα αφελής», συνιστούν αντιδεοντολογική συμπεριφορά και η Αθήνα όφειλε να αντιδράσει.

Κληθείς να σχολιάσει τις βολές Σόιμπλε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε αναφορά στους κανόνες αστικής ευγένειας και επισήμανε ότι ο Γ. Βαρουφάκης δεν έχει θίξει κάποιον.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς για το ζήτημα, αρνήθηκε να σχολιάσει όσα είπε ο Β.Σόιμπλε, τονίζοντας ότι είναι πολιτική του απόφαση αλλά και στάση πολιτισμού να μη συμμετάσχει «σε έναν ανταγωνισμό που οδηγεί όλους στο να είναι τυφλοί».

«Δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα των κακών τρόπων» επισήμανε.

Σημείωσε επίσης πως όποτε έχει αναφερθεί στον κ. Σόιμπλε έχει αναφερθεί με «τεράστιο σεβασμό σε έναν άνθρωπο που είναι τέσσερις δεκαετίες στα πράγματα» και πως όποτε τον βλέπει, μιλούν «ιδιαιτέρως πολιτισμένα και με έναν ενδιαφέρον και εποικοδομητικό τρόπο».

Αποκάλυψε ωστόσο έναν διάλογο που είχε με τον Γερμανό υπουργό σε μία από τις συναντήσεις τους: «Σε μια συνάντηση που είχα με τον κ. Σόιμπλε μού είπε ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης και τού είπα «δεν την είχα ποτέ, είμαι μέλος μιας κυβέρνησης της ριζοσπαστικής αριστεράς. Το θεωρώ δεδομένο ότι δεν έχω την εμπιστοσύνη σας αλλά έχω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θέλω να αποκτήσω εγώ την εμπιστοσύνη τη δική σας και εσείς τη δική μου. Ο μόνος τρόπος να το κάνουμε είναι να αποφασίσουμε κάποιους κοινούς στόχους και να τους πετύχουμε»».


Σόιμπλε: Ανοησίες να λέγεται ότι προσέβαλα τον ελληνα υπουργό Οικονομικών

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε «ανοησίες» το να λέγεται ότι προσέβαλε τον έλληνα ομόλογό του, σχολιάζοντας το διάβημα της Αθήνας για τις δηλώσεις του Σόιμπλε, στις οποίες χαρακτήριζε τον Γιάνη Βαρουφάκη «ανόητα αφελή».

«Όχι, δεν προσέβαλα τον έλληνα ομόλογό μου, αυτά είναι ανοησίες» είπε ο Σόιμπλε στο πρακτορείο Reuters, ερωτηθείς για το διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς το Βερολίνο προκειμένου να εκφραστεί η έντονη αποδοκιμασία για τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών.