Φορέα για την οργανωμένη προώθηση των συναντήσεων (Meetings), επιχειρηματικών σεμιναρίων (Incentives), συνεδρίων (Conferences) και εκθέσεων (Expositions), δηλαδή της αγοράς MICE, δημιουργούν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μέσω της Marketing Greece και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO). Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, την Πέμπτη, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της πανευρωπαϊκής συνάντησης επαγγελματιών συνεδριακού τουρισμού «HAPCO / EFAPCO Think FORUM», που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Η αγορά MICE αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο τμήμα του συνεδριακού τουρισμού με άμεση απόδοση, τόνισε ο κ. Ανδρεάδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι παρουσιάζει πτωτικές τάσεις, παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε στην τουριστική κίνηση το 2014 και τις προοπτικές για τη φετινή χρονιά. Ανέδειξε επίσης την ανάγκη να αρθούν επίσης οι περιορισμοί στη διοργάνωση συνεδρίων σε προορισμούς και ξενοδοχεία ανεξαρτήτως κατηγορίας, αναφερόμενος στις εγκυκλίους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕ).
Την «αδιαφορία της Πολιτείας» για τον συνεδριακό τουρισμό υπογράμμισε ο πρόεδρος του HAPCO κ. Ντίνος Αστράς, τονίζοντας την «παθητική στάση» που διατηρεί στα χρόνια προβλήματα του κλάδου. Ο ίδιος άφησε αιχμές κατά της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού κυρίας Ελενας Κουντουρά, σημειώνοντας ότι «παρ’ όλο που προσεκλήθη από τον HAPCO δεν θα παραστεί και δεν θα χαιρετίσει το συνέδριο».
Εκπροσωπώντας τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κουρουπλή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Σπύρος Κοκκινάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα διαθέτει τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του συνεδριακού ιατρικού τουρισμού.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Τσακίρης, εστίασε στις συνέπειες της οικονομίας του διαμοιρασμού στον τουρισμό (sharing economy), λέγοντας ότι «δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό που εξαθλιώνει την επαγγελματική υπόσταση όλων των επαγγελματιών του κλάδου». Την «ανομία» που παρατηρείται στον κλάδο της διοργάνωσης συνεδρίων επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Λύσανδρος Τσιλίδης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιείται και η επετειακή Γενική Συνέλευση μελών της EFAPCO (European Federation of the Associations of Professional Congress Organisers), η οποία επέστρεψε στην ελληνική πρωτεύουσα έπειτα από δέκα χρόνια.