Παρά τις καλές επιδόσεις του τετάρτου τριμήνου του 2014 η εταιρεία Frigoglass στο σύνολο της χρήσης κατέγραψε μείωση πωλήσεων και διεύρυνση ζημιών.
Ο όμιλος κατέγραψε πτώση των πωλήσεων στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης κατά 10% λόγω των δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων στη Ρωσία, σε αντίθεση με τον κλάδο της υαλουργίας όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 34%. Ο τζίρος του ομίλου διαμορφώθηκε σε 487 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 6,8% σε σχέση με το 2013 και το προσαρμοσμένο καθαρό αποτέλεσμα (εξαιρούνται οι δαπάνες αναδιάρθρωσης και οι έκτακτες δαπάνες) ήταν ζημιογόνο κατά 20,4 εκατ. ευρώ από 13,7 εκατ ευρώ το 2013.
Στα θετικά συγκαταλέγονται η σημαντική αύξηση των ebitda στο τέταρτο τρίμηνο (+85%) και μείωση των αποθεμάτων (-17%) σε ετήσια βάση, καθώς και η διατήρηση ελεύθερων ταμειακών ροών λόγω της συνέχισης της επιτυχημένης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης
Η Frigoglass ανήκει στην οικογένεια Δαυίδ και είναι στρατηγικός εταίρος των πιο γνωστών εταιρειών αναψυκτικών και ποτών σε ολόκληρο τον κόσμο με οκτώ παραγωγικές μονάδες, μία εκ των οποίων βρίσκεται στην Πάτρα. Κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά επαγγελματικών ψυγείων (ICM) και είναι ο βασικός προμηθευτής στον τομέα γυάλινης συσκευασίας στις αγορές υψηλής ανάπτυξης της Δυτικής Αφρικής.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2014 εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από επενδυτές για τη συμμετοχή τους ή ακόμη και την εξαγορά του κλάδου της γυάλινης συσκευασίας. Η διοίκηση ερευνά τις προτάσεις και με αφορμή τα αποτελέσματα του 2014 ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου διμηνου θα έχει διασαφηνιστεί το αποτέλεσμα αυτής της διερευνητικής διαδικασίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass κ. Torsten Tuerling αναφερόμενος στην τρέχουσα χρήση δήλωσε:
«Για το 2015, αναμένουμε την αύξηση του μεριδίου αγοράς στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της νέας, άκρως πρωτοποριακής, γενιάς επαγγελματικών ψυγείων ICOOL. Επίσης, αναμένουμε ότι τα οφέλη του εξορθολογισμού της παραγωγικής μας βάσης, στη διάρκεια του έτους, θα συμβάλλουν στην ανάκτηση του περιθωρίου κέρδους. Αναμένουμε συνέχιση της μεταβλητότητας των αγορών το 2015 και θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στην περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας και των ταμειακών ροών».