Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι ευκαιρία να αναδείξουμε την ιστορική αλήθεια της ιδιαίτερης συμβολής της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για ανασύσταση της Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών «πράξη εθνικής ενότητας και συναίνεσης», γιατί «ακόμα και σήμερα η Ελληνική κοινωνία βιώνει μια απόπειρα να διατηρηθεί σε ισχύ ένας τεχνητός διαχωρισμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς», όπως είπε.

«Είναι ειλικρινής άσκηση εθνικής αυτογνωσίας. Τελικά η γοητεία του ψέματος είναι αυτή που έχει ταλαιπωρήσει το έθνος ιστορικά», σημείωσε με αιχμηρό πνεύμα.

Ενώ υπενθύμισε ότι πριν λίγα χρόνια η Ελλάδα παρενέβη υπέρ της Ιταλίας και κατά της Γερμανίας στο Δικαστήριο της Χάγης, διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 όταν η χώρα υπέγραψε το δεύτερο μνημόνιο «και θα είχε βγει από το μνημόνιο αν δεν είχε γίνει η μεγάλη παλινωδία προς το άγνωστο», όπως είπε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πάντως ότι η Βουλή μπορεί να συζητά το θέμα των γερμανικών οφειλών, αλλά δεν συζητά τα μεγάλα θέματα της παράτασης της δανειακής σύμβασης και της συμφωνίας με τους δανειστές. «Δεν ήρθε για έγκριση ένα μείζον κείμενο που δεσμεύει τη χώρα και έχει υπογραφεί ούτε καν με την μορφή των σύντομων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού», είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε: «Θα ξεχάσουμε το μέλλον αφοσιωμένοι σε μια συζήτηση ενεργό αλλά ιστορική; Δεν έπρεπε η Βουλή να μιλάει για τις πραγματικές προτεραιότητες;».

Και κάλεσε να αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία «όχι από την Πρόεδρο της Βουλής που δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον πρωθυπουργό», όπως είπε, «αλλά από τον πρωθυπουργό που δεν μπορεί να μένει σιωπηλός».