«Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε δύο παιδιά από τον Πειραιά που έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν θύματα bullying. Το bullying δεν είναι παιχνίδι, είναι θέμα υγείας. Είναι ένα ειδικό φαινόμενο και απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση» δήλωσε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Κώστας Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την εθνική ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού. «Ένα παιδάκι 10 χρόνων που έχει εξαφανισθεί για τρεις ημέρες επειδή το κυνηγούσαν οι συμμαθητές του μπορεί να κινδυνεύει, δεν είναι παιχνίδι» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος του οργανισμού περί τα μέσα Φεβρουαρίου, περίπου 351 κλήσεις -από τις 719 καταγγελίες που διαχειρίσθηκαν οι εθελοντές το 2014- αφορούσαν το μείζον θέμα του εκφοβισμού. Σε 286 κλήσεις πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική υποστήριξη και σε 65 κλήσεις δόθηκαν κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Μάλιστα για την πρόληψη του φαινομένου το «Χαμόγελο» προχώρησε το 2014 στην υλοποίηση 246 δράσεων ενημέρωσης σε μαθητές, 23 επιμορφωτικές δράσεις σε εκπαιδευτικούς και 106 ημερίδες ευαισθητοποίησης σε γονείς.
2-9 Μαρτίου 2015: Εβδομάδα Κινητοποίησης

Εχοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό (συμμετέχουν 19 οργανισμοί από συνολικά 13 κράτη της ΕΕ), για μία ακόμα χρονιά, το «Χαμόγελο» υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης παιδιών και ενηλίκων για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού το διάστημα 2-9 Μαρτίου 2015. Στόχος του οργανισμού δεν είναι μόνο η ενημέρωση για το φαινόμενο αλλά και η πρόταση λύσεων τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης.
Στο πλαίσιο αυτό ο «Οδυσσέας», το πρώτο κινητό εργαστήριο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και τεχνολογίας θα βρεθεί στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από τις 5 ως και τις 12 Μαρτίου (09.00 – 21.00) στελεχωμένος με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού από το οποίο θα πραγματοποιούνται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και το ευρύ κοινό παρεμβάσεις για το σχολικό εκφοβισμό.
«Το bullying έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και απασχολεί κάθε οικογένεια με παιδιά» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης. «Σήμερα τα παιδιά βιώνουν τέτοιες καταστάσεις, δεν μιλούν, ντρέπονται. Εμείς ως δήμος έχουμε καθήκον να ενημερώσουμε τον κόσμο» σημείωσε.
«Θέλω να καλέσω και εγώ με τη σειρά μου όλους τους δημότες του Πειραιά να επισκεφθούν τον «Οδυσσέα» και να ενημερωθούν για το θέμα από τους ειδικούς» είπε ο κ. Μώραλης λέγοντας αστειευόμενος πως «μου έχει μείνει και εμένα ένα μικρό απωθημένο γιατί στο σχολείο με φώναζαν «γυαλάκια». Το οποίο όμως ξεπεράστηκε με τα χρόνια».
Περισσότερα στοιχεία
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του 1ου επιστημονικού συνεδρίου κατά του σχολικού εκφοβισμού που πραγματοποιήθηκε το 2014 το 6,3% των εφήβων δέχεται διαδικτυακό εκφοβισμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών και σε ποσοστό 3,6% δηλώνουν ότι έγιναν δράστες. Το 42% των εκπαιδευτών πιστεύει ότι τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και παραβατικότητας υποβαθμίζονται ή αποσιωπούνται. Και μόνο ένα στα 10 παιδιά που βιώνουν κάποια μορφή βίας λαμβάνουν επαγγελματικής υποστήριξης στην Ελλάδα. Παράλληλα το 34,69% των μαθητών έχει βιώσει εκφοβισμό αναφέρει πανελλήνια έρευνα του 2013 από το «Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας και εκφοβισμού στην Ελλάδα.
Σε διεθνές επίπεδο το 55% των παιδιών στην Ευρώπη που έχουν εκφοβιστεί υποστηρίζουν ότι ως συνέπεια βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης με περισσότερο το 1/3 των παιδιών να υποστηρίζουν ότι έκαναν κακό στον εαυτό τους ή σκέφτηκαν να αυτοκτονήσουν. Και το 34% των ενηλίκων θεωρούν το bullying ως μια φυσιολογική πτυχή της ανάπτυξης ενός παιδιού αναφέρει ο βρετανικός οργανισμός Beatbullying.
«Η υπόθεση της 14χρονης δεν ξέρουμε αν είναι από bullying»
Ερωτηθείς για την εξαφάνιση της 14χρονης μαθήτριας από τα Καμίνια αλλά και της υπόθεσης του 20χρονου σπουδαστή στα Γιάννενα Βαγγέλη Γιακουμάκη ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε: «Δεν έχουμε νεότερα για τη 14χρονη από τα Καμίνια. Η εξαφάνιση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους ένας από αυτούς μπορεί να είναι και το bullying αλλά δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα αυτό. Όμως υπάρχει και η υπόθεση του νεαρού που ψάχνουν όλοι να τον βρουν και φαίνεται να έχει γίνει κάποια έντονη βία σε αυτό το παιδί. Θα ήθελα να υπενθυμίσω και κάτι άλλο, ότι παρεμπιπτόντως στην περιοχή από όπου προέρχεται το παιδί και η άλλη παρέα έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά γύρω στα 200 αγόρια. Δεν είναι θέμα όμως περιοχής αλλά είναι ότι κάποιος άνθρωπος βρήκε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί καταστάσεις. Δεν κάνουμε όμως εικασίες».
Έρευνα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες
Θέλοντας να επισημάνει την κρισιμότητα του φαινομένου ο πρόεδρος του οργανισμού αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στην ευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012.
Στην έρευνα με σύνθημα«Κάνε τη διαφορά. Μίλα τώρα» συμμετείχαν έξι μη κυβερνητικές οργανώσεις από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, με συντονιστή το Χαμόγελο του Παιδιού.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 16.227 μαθητές από τις έξι χώρες, ένας στους τρεις μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δήλωσε πως έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ένας στους δύο μαθητές υπήρξε μάρτυρας τέτοιων περιστατικών.
Για την καλύτερη ενημέρωση γύρω από το θέμα του εκφοβισμού το YouSmile, η δράση των μαθητών-εθελοντών του οργανισμού θα φιλοξενεί διαδικτυακές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές από εφήβους με θέμα το bullying.

Στην ιστοσελίδα του οργανισμού και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςθα αναρτώνται άρθρα ψυχολόγων, έρευνες, προσωπικές ιστορίες και στοιχεία αναφορικά με το φαινόμενο.

Επίσης εξειδικευμένη ομάδα ψυχολόγωντου οργανισμού θα υλοποιεί -στοχευμένες στο φαινόμενο- διαδραστικές παρεμβάσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σε σχολεία της χώρας.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω μέσω στην ιστοσελίδα της καμπάνιας(www.antibullying.eu), όπου θα βρουν χρήσιμες πληροφορίες στην ψηφιακή βιβλιοθήκη.