Δεν εκτιμούν ως θετικά τα αποτελέσματα χθεσινής συνάντησής τους με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δασκάλων, οι οποίοι μάλιστα δεν αποκλείουν στο μέλλον κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή της η Διδιασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης «δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες, τις προσδοκίες και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Μάλιστα φαίνεται ότι η ΔΟΕ προαναγγέλλει κινητοποιήσεις, αφού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τις επόμενες ημέρες θα προσδιορίσει και θα προγραμματίσει τις αγωνιστικές δράσεις με στόχο την τελική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

Τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ αναφέρουν ότι υπήρξαν «εκφράσεις καλής θέλησης» που όμως «δεν οδήγησαν στις πολυαναμενόμενες απαντήσεις που θα έδιναν βαθιές ανάσες σε έναν κλάδο που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τόσο από τις μνημονιακές πολιτικές. όσο και από τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Στο θέμα της αποκατάστασης των περικοπών που προβλέπονταν στους νόμους των τελευταίων ετών στις αποδοχές των εκπαιδευτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων), οι εκπρόσωποιο της ΔΟΕ αναφέρουν ότι έλαβαν απαντήσεις που δεν τους ικανοποίησαν.

Δηλαδή ότι δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε κίνηση που θα έχει οικονομικό κόστος εξ αιτίας των υφιστάμενων περιορισμών της οικονομικής πολιτικής, ενώ ίδια ήταν και η απάντηση σε ότι αφορά το αίτημα για ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη έπειτα από την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης.

Η ΔΟΕ αναφέρει ακόμη ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο θέμα των προσλήψεων ούτε για τον αριθμό, ούτε για τον τρόπο και το χρόνο πραγματοποίησης των διορισμών.

Ασαφείς κρίνονται και οι απαντήσεις που δόθηκαν ως προς το θέμα των μετατάξεων από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Αντίθετα, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δασκάλων εκτιμούν ότι έλαβαν ικανοποιητικές απαντήσεις στα θέματα των αλλαγών του πειθαρχικού δικαίου και της προσχολικής αγωγής.

Διαφωνίες και στο εσωτερικό της ΟΛΜΕ
Πρόθεση παραίτησης του προέδρου

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν διαφωνίες στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Οι διαφωνίες αυτές οδήγησαν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Θέμη Κοτσυφάκη σε δήλωση παραίτησης από τη θέση του, καθώς οι συνάδελφοί του στο ΔΣ διαφώνησαν με δηλώσεις του υπέρ της ηγεσίας του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ σε πρόσφατη συνεδρίασή του εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει θετική εξέλιξη σχετικά με τα αιτήματα του κλάδου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι υπήρξαν θετικές δεσμεύσεις σε θέματα όπως η εξαγγελία για την επαναφορά τομέων και ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, το πάγωμα των διαδικασιών αξιολόγησης, την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και το εξεταστικό σύστημα στο Λύκειο.

«Παραμένουν, βεβαίως, σε εκκρεμότητα άλλα πολύ μεγάλα ζητήματα: οι απώλειες που έχουμε υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια – ιδιαίτερα οι νεότεροι συνάδελφοι – στις αποδοχές μας, το πάγωμα της υπηρεσιακής μας εξέλιξης, οι τραγικά χαμηλές δαπάνες για την παιδεία, το αυξημένο ωράριο, τα τεράστια κενά εκπαιδευτικών καθώς και άλλα. Γι’ αυτά τα θέματα το εκπαιδευτικό κίνημα θα συνεχίσει να παλεύει, να αγωνίζεται και να διεκδικεί λύσεις» δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Κοτσυφάκης.

Στην πρόσφατη συνεδρίασ του ΔΣ της ΟΛΜΕ όμως κατατέθηκε κείμενο του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), το οποίο υποστήριξαν και οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ (ΝΔ), αλλά και των Παρεμβάσεων (παράταξη της αριστεράς), με το οποίο ζητήθηκε να καταδικαστούν οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας με τις οποίες παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης με το υπουργείο Παιδείας.

Πάντως για το θέμα έχει τεθεί θέμα εμπιστοσύνης προς τον κ. Κοτσυφάκη, το οποίο και θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη.