Από την αρχή ξεκινά η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την εξαφάνιση του 22χρονου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Ευάγγελου Γιακουμάκη πριν από έναν μήνα. Κλιμάκιο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και αστυνομικοί των Ιωαννίνων θα αρχίσουν να λαμβάνουν ξανά καταθέσεις από το συγγενικό περιβάλλον του και από τους συμφοιτητές του ενώ θα υπάρξουν νέες έρευνες από 20μελές κλιμάκιο της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ που ως τώρα έχουν «σαρώσει», χωρίς αποτέλεσμα, περίπου 10.000 στρέμματα περιοχών γύρω από την πόλη των Ιωαννίνων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε αξιωματικός της Πυροσβεστικής, για την αναζήτηση του 22χρονου χρησιμοποιήθηκαν ως και drones που διαθέτουν κάμερες με τη βοήθεια ιδιώτη. Σχετική εντολή για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης έχει δώσει και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννης Πανούσης, ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα με οικείους του 22χρονου, παρουσία του ιδιωτικού αστυνομικού κ. Γιώργου Τσούκαλη που υποβοηθά τις έρευνες.
Το πόρισμα και ο βουλευτής

Από ώρα σε ώρα αναμένεται το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης –σε αυτό υπάγεται η Γαλακτοκομική Σχολή –η οποία κλήθηκε να ελέγξει συμπεριφορές σπουδαστών που φέρεται να παρενοχλούσαν τον 22χρονο συμφοιτητή τους. Στο πόρισμα αναμένεται να επιρρίπτονται ευθύνες σε στελέχη του εκπαιδευτικού ιδρύματος επειδή δεν πήραν μέτρα σε βάρος πειθαρχικών παραπτωμάτων ομάδας έξι-επτά σπουδαστών κρητικής καταγωγής που δημιούργησαν σειρά επεισοδίων εντός και εκτός σχολής, όχι μόνο σε βάρος του εξαφανισθέντος σπουδαστή αλλά και εναντίον άλλων ατόμων.
Την ίδια ώρα ο κρητικός βουλευτής στον οποίο αποδίδεται ότι παρενέβη υπέρ της «ατιμωρησίας» των κρητικών φοιτητών επανέλαβε στο «Βήμα» ότι «το ζήτημα αυτό είχε υπάρξει το καλοκαίρι του 2013 με σπουδαστή που είχε κατηγορηθεί ότι έγραφε συνθήματα για την Κρήτη και ονόματα σπουδαστών στη σχολή. Υπήρχε τότε θέμα να μη διαμείνει στη σχολή αλλά σε ξενοδοχείο για να δώσει τις απολυτήριες εξετάσεις. Το αίτημά μου αφορούσε σπουδαστή από τον Νομό Χανίων που φοιτούσε εκεί προ του 22χρονου και το οποίο εξάλλου δεν έγινε δεκτό από τους υπευθύνους της σχολής».
Τα «σενάρια»

Ο σπουδαστής εξαφανίστηκε τα μεσημέρι της 6ης Φεβρουαρίου αποχαιρετώντας τον συγκάτοικό του και χωρίς να πάρει μαζί του τα κλειδιά, το κινητό και άλλα προσωπικά του αντικείμενα.
Οι αξιωματικοί έχουν εξετάσει δεκάδες πρόσωπα σχετικά με τους λόγους εξαφάνισής του. Ως βασικό σενάριο ερευνάται αν ο 22χρονος –περιγράφεται ως ιδιαίτερα «ευαίσθητος» –αισθάνθηκε πίεση από το συγγενικό περιβάλλον του για τη χαμηλή βαθμολογία του στις εξετάσεις. Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. είναι η τηλεφωνική κλήση που είχε δεχθεί το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας από στενό συγγενή του, διάρκειας τουλάχιστον δύο ωρών. Πολλά σημεία της συζήτησης σε αυτό το τηλεφώνημα παραμένουν, σύμφωνα με αστυνομικούς, «αδιευκρίνιστα». Το ίδιο συγγενικό πρόσωπο επικοινώνησε με τον 22χρονο το απόγευμα, την ημέρα της εξαφάνισής του, και όταν δεν υπήρξε απόκριση μόλις ύστερα από μία ώρα δήλωσε την εξαφάνισή του σε αστυνομικό τμήμα της Κρήτης.
Η δεύτερη εκδοχή που εξετάζεται είναι η μεγάλη φυγή του 22χρονου να σχετίζεται με κακή συμπεριφορά στο πρόσωπό του από συμφοιτητές του κρητικής καταγωγής οι οποίοι φέρεται να είχαν προκαλέσει και άλλα επεισόδια στη σχολή. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο σημείωναν ότι «δεν υπάρχουν σαφείς καταθέσεις συμφοιτητών για την πίεση και τα αναφερόμενα «καψώνια». Εξάλλου γι’ αυτό που λένε ότι ο 22χρονος «τρόμαξε» από την επανεμφάνιση του «αρχηγού» των Κρητικών, ο οποίος παρουσιάστηκε σε στρατόπεδο στα ελληνοαλβανικά σύνορα, διαπιστώσαμε ότι το κρίσιμο διάστημα ο νεαρός αυτός ήταν στο στρατόπεδό του και είχε μόνο μία σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον 22χρονο. Τώρα όμως ξεκινούμε την εξέταση όλων από την αρχή μήπως ανακαλύψουμε κάποιο νεότερο διευκρινιστικό στοιχείο για τα τεκταινόμενα στη σχολή…».

Καταγεγραμμένες κινήσεις

Ο 22χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης έχει καταγραφεί το μεσημέρι της ημέρας εξαφάνισης σε κάμερες πρατηρίου βενζίνης κοντά στη σχολή του στον Κατσικά Ιωαννίνων και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι κινήθηκε στην παραλίμνια περιοχή. Οπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, «εκεί είναι μια περιοχή έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων -υπάρχει και ένας ιππικός όμιλος –την οποία έχουμε σαρώσει ολόκληρη πέντε-έξι φορές βάσει ειδικού σχεδίου. Επιπλέον, έλεγχος έχει γίνει με σκάφος της Πυροσβεστικής σε όλη τη λίμνη Παμβώτιδα, όπου είμαστε σε συνεχή επαφή και με τους ψαράδες της περιοχής μήπως δουν οτιδήποτε».

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα σημείωναν ακόμη ότι μετά την εξαφάνιση του 22χρονου φύσηξαν δυνατοί άνεμοι που λογικά, αν κάποιος είχε πέσει στη λίμνη, θα ωθούσαν το σώμα του προς την όχθη της πλευράς των Ιωαννίνων. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα ίχνος του 22χρονου.

HeliosPlus