Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας του «δήμιου των τζιχαντιστών», του νεαρού που είχε μεγαλώσει στο Λονδίνο και κατέληξε να σφάζει στην κάμερα ομήρους της ISIS, τα βρετανικά ΜΜΕ ψάχνουν και παρουσιάζουν ό,τι μπορούν να βρουν για το παρελθόν του σε μία προσπάθεια να συλλάβουν το αδιανόητο.

Εφημερίδες και κανάλια είναι γεμάτες με μαρτυρίες όσων είχαν βρεθεί στο δρόμο του Μοχάμεντ Εμουάζι, από παλιούς του συνεργάτες μέχρι «μεταμεληθέντες» τζιχαντιστές, που τον παρουσιάζουν από υποδειγματικό υπάλληλο μέχρι ψυχρό δολοφόνο με αυτοκτονικό ιδεασμό.

Οι μαρτυρίες και οι περιγραφές ενδεχομένως να μην πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε τοις μετρητοίς, αλλά τυγχάνουν εκτενούς αναφοράς στη Βρετανία -μαζί με τις αποκαλύψεις πως ο Εμουάζι αναφέρεται ως ύποπτος σε δικαστικά έγγραφα για σχέση ακόμη και με τις βόμβες στο μετρό του Λονδίνου το 2005.

Ο Εμουάζι είχε φύγει από το Λονδίνο για να δουλέψει στο Κουβέιτ το 2010, από όπου κατάγεται η οικογένειά του, και τη Δευτέρα ο βρετανικός Guardian αναφέρει μαρτυρίες συναδέλφων του από το εμιράτο που τον παρουσιάζουν σχεδόν υποδειγματικό υπάλληλο. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης φωτογραφία του από την περίοδο εκείνη, που αναφέρεται και ως η μέχρι στιγμής πιο πρόσφατη που έχει βγει στη δημοσιότητα.

Ο διευθυντής της εταιρείας πληροφορικής στην οποία εργαζόταν στην Πόλη του Κουβέιτ αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα: «Ήταν ο καλύτερος υπάλληλος που είχαμε ποτέ» λέει, «ήταν πολύ καλός στη συναναστροφή του με τον κόσμο, ήταν ήρεμος και αξιοπρεπής». «Είχε έρθει ο ίδιος στην πόρτα μας και μας έδωσε το βιογραφικό του» είπε.

Ο πρώην εργοδότης του αναφέρει πως τους είχε φανεί τότε περίεργο πώς κάποιος είχε έρθει από το Λονδίνο στο Κουβέιτ για να δουλέψει, επειδή συνήθως συμβαίνει το αντίστροφο. Ως πιθανή εξήγηση αναφέρει την εκτίμηση πως αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα, οικογενειακά, κοινωνικά ή ψυχολογικά.

«Πώς μπορεί κάποιος τόσο ήρεμος και ήσυχος σαν αυτόν να γίνει αυτός που βλέπουμε στις ειδήσεις; Δεν είναι λογικό» λέει.

Ο Εμουάζι είχε ζητήσει εκτάκτως άδεια, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους, για να πάει δύο φορές στο Λονδίνο, και τη δεύτερη δεν γύρισε ποτέ επειδή η αντιτρομοκρατική του απαγόρευσε την είσοδο.

Παράλληλα, η κυριακάτικη Mail έδωσε στη δημοσιότητα ηλεκτρονική αλληλογραφία του Εμουάζι με συνεργάτη της εφημερίδας από το 2010, ο οποίος και ερμηνεύει τα όσα έγραφε ο ίδιος ο νεαρός ως αναφορές ενδεικτικές ψυχολογικών προβλημάτων.

Στα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, υποστηρίζει η εφημερίδα, ο Εμουάζι είχε πει στον συνεργάτη της Mail, πριν φύγει για τη Συρία, πως αισθανόταν σαν «ζωντανός νεκρός» και είχε σκεφτεί να αυτοκτονήσει.

«Φαινόταν να έχει μανία καταδίωξης, η συμπεριφορά του ήταν στο όριο της παράνοιας και έμοιζε να θέλει απεγνωσμένα να μαθευτεί η ιστορία του» λέει ο συνεργάτης της εφημερίδας. Υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως ο Εμουάζι του είχε πει πως σκεφτόναν να παίρνει υπνωτικά για να κοιμάται πολλλές ώρες ώστε να ξεφύγει από το «μικροσκόπιο» των βρετανικών αρχών, ο συνεργάτης της εφημερίδας τον περιγράφει ως κάποιον «ευγενικό που γνώριζε πώς λειτουργούν οι δημοσιογράφοι».