Ιράκ: Επιχείρηση του στρατού για την ανακατάληψη του Τικρίτ

Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για να ανακαταλάβουν το Τικρίτ από την τζιχαντιστική ISIS έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με την ιρακινή κρατική τηλεόραση, οι ιρακινές δυνάμεις, περίπου οκτώ μήνες αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Λίγο νωρίτερα, η Βαγδάτη είχε προσφέρει αμνηστία σε όσους σουνίτες μαχητές εγκαταλείψουν τις τάξεις των τζιχαντιστών.

Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για να ανακαταλάβουν το Τικρίτ από την τζιχαντιστική ISIS έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με την ιρακινή κρατική τηλεόραση, οι ιρακινές δυνάμεις, περίπου οκτώ μήνες αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Λίγο νωρίτερα, η Βαγδάτη, διά στόματος του πρωθυπουργού Χαϊντέρ αλ Αμπαντί, είχε προσφέρει αμνηστία σε όσους σουνίτες μαχητές εγκαταλείψουν τις τάξεις των τζιχαντιστών.

Τη Δευτέρα, το κανάλι Al Iraqiya μετέδωσε πως οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν επιθέσεις στην πόλη του Τικρίτ, με μέσα πυροβολικού και αεροπορική υποστήριξη.

Σύμφωνα με τις ιρακινές αναφορές, μαχητές από ορισμένα σημεία στις παρυφές της πόλης είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους.

Το Τικρίτ είχε αρχίσει να πέφτει στον έλεγχο της ISIS τον Ιούνιο του 2014, μαζί με τη Μοσούλη, και οι ιρακινές δυνάμεις το είχαν εγκαταλείψει πλήρως τον Ιούλιο. Ήταν το ξεκίνημα της επέκτασης των τζιχαντιστών, οι οποίοι γρήγορα κατέληξαν να ελέγχουν μία μεγάλη περιοχή στο κεντρικό Ιράκ και τη γειτονική Συρία.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk