Σημαντική απόκλιση ανάμεσα στις προσδοκίες των καταναλωτών και σε αυτές των επιχειρήσεων καταγράφει η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας που κατάρτισε τον Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την έρευνα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανήλθε στις 98,2 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 95,3 μονάδες τον Ιανουάριο. Αν και σχεδόν σε όλους τους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς καταγράφεται αποδυνάμωση των προσδοκιών, ωστόσο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται εμφατικά. Αναλυτικότερα:

  • Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12µηνο βελτιώνονται, όπως συμβαίνει και με τις προθέσεις για αποταμίευση, αλλά και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
  • Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται, µε το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να περιορίζεται ελαφρά και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να αποδυναμώνονται.
  • Στις Υπηρεσίες, τόσο οι μεταβολές στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης ζήτησης, όσο και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, είναι αρνητικές.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποδυναμώνονται αισθητά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους βελτιώνονται ελαφρά. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για το επίπεδο των αποθεμάτων μεταβάλλονται ελαφρώς αρνητικά.
  • Στις Κατασκευές, το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση κερδίζει έδαφος, ενώ αντίθετα ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνεται ελαφρά.

Το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο βελτιώθηκε ήπια σε σχέση µε τον Ιανουάριο, τόσο στην ΕΕ, όσο και την ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 105,1 μονάδες από 104,7 και στις 102,1 μονάδες, από 101,4 μονάδες, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις.