Σπείρα που την αποτελούσαν υπήκοοι Γεωργίας και λήστευε κυρίως ηλικιωμένα άτομα με «δούρειο ίππο» συμπατριώτισσες τους αποκλειστικές νοσοκόμες ή οικιακές βοηθοί εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες μετά τα περιστατικά συνέχιζαν να εργάζονταν στα θύματα τους για να μη κινήσουν τις υποψίες τους.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν σε περιοχές της Αττικής και στα Τρίκαλα Κορινθίας 11 άτομα – υπήκοοι Γεωργίας – εκ των οποίων επτά άντρες και τέσσερις γυναίκες. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και ληστείες και κλοπές κατά συρροή, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Μέχρι στιγμή εξιχνιάσθηκαν δύο ληστείες και επτά κλοπές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες αποτελούν μέλη σπείρας, η οποία διαπράττει κλοπές και ληστείες σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Και τονίζεται ότι «στην ομάδα αυτή, είχαν ενταχθεί ως μέλη, γυναίκες επίσης Γεωργιανής καταγωγής, οι οποίες εργαζόμενες ως οικιακές βοηθοί ή αποκλειστικές νοσοκόμες, εκμαίευαν ουσιώδεις πληροφορίες από τους παθόντες, τις οποίες στη συνέχεια παρείχαν στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας για να διευκολύνουν τη δράση τους».

Από την έρευνα προέκυψε ότι μέλη της ομάδας κινούνταν σε εστιατόρια, μπαρ ή καφετέριες που λειτουργούσαν ή σύχναζαν ομοεθνείς τους και αναζητούσαν γυναίκες οι οποίες εργάζονταν ως οικιακοί βοηθοί ή ως αποκλειστικές νοσοκόμες σε κατοικίες ηλικιωμένων.

Στη συνέχεια προσέγγιζαν τις γυναίκες αυτές, τις «στρατολογούσαν» ως μέλη της οργάνωσης και αυτές φρόντιζαν να παρέχουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τις κινήσεις των ιδιοκτητών, την οικονομική τους κατάσταση, τυχόν μέτρα ασφαλείας κλπ. με αντάλλαγμα μερίδιο από τα κλοπιμαία.

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται ότι «τα μέλη της ομάδας δρούσαν με βιαιότητα και χρησιμοποιούσαν κάθε πρόσφορο μέσο πίεσης, χτυπώντας και ακινητοποιώντας τους ηλικιωμένους, δένοντάς τους και φιμώνοντάς τους με πλαστική ταινία περιτυλίγματος συσκευασιών, ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή. Σε μία περίπτωση μάλιστα η οικιακή βοηθός είχε ρίξει υπνωτικό στο φαγητό της ηλικιωμένης ενοίκου, προκειμένου μέλη της σπείρας να εισέλθουν στην οικία και να αφαιρέσουν χρήματα και κοσμήματα. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία, λόγω της ηλικίας και της βεβαρημένης κατάστασης υγείας των παθόντων τους έθετε σε μεγάλο κίνδυνο».

Αναφορικά με τις δυο ληστείες που έχουν εξιχνιαστή η πρώτη συνέβη στις 19 Ιανουαρίου στην Αγία Παρασκευή όπου οικιακή βοηθός χρησιμοποιώντας υπνωτικά χάπια ή άλλα παρόμοια σκευάσματα κοίμισε 74χρονη εργοδότη της και στη συνέχεια οι συνεργοί της αφαίρεσαν 3.600 ευρώ.

Στη δεύτερη που έγινες στο Μαρούσι οι δράστες –χωρίς τη παρουσία της γυναίκας συνεργού τους –με τη χρήση σωματικής βίας και με την απειλή μαχαιριού έδεσαν και φίμωσαν μια 83χρονη από την οποία απέσπασαν 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες φρόντιζαν να βγάζουν αντικλείδι του διαμερίσματος όπου εργάζονταν για να διευκολύνεται η ομάδα «κρούσης» της σπείρας.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλά χρυσαφικά, ασημικά, ρολόγια, ηλεκτρονικές συσκευές και υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, δυο καραμπίνες, ένα περίστροφο και ένα μαχαίρι καθώς και άλλα κλοπιμαία. Εξετάζεται το ενδεχόμενο η σπείρα να εμπλέκεται σε τουλάχιστον 10 υποθέσεις ληστειών και κλοπών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.