Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σάρει στη Βρετανία, ανέπτυξε τεχνολογία διασυνδεσιμότητας 5G, η οποία είναι 65.000 φορές ταχύτερη από το 4G.

Η ταχύτητα της αστραπιαίας τεχνολογίας, όπως περιγράφουν οι ειδικοί του Κέντρου Καινοτομίας 5G (5G Innovation Centre – 5GIC), άγγιξε το ένα terabit ανά δευτερόλεπτο – γεγονός που μεταφράζεται στο «κατέβασμα» 30 ταινιών μέσα σε ένα μόλις δευτερόλεπτο.

Παρά το γεγονός ότι αντίστοιχες ταχύτητες έχουν παρατηρηθεί στην περίπτωση των οπτικών ινών, πρόκειται για την πρώτη φορά που κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται ασύρματα. Οι βρετανοί επιστήμονες κατασκεύασαν δικούς τους πομπούς και δέκτες και πραγματοποίησαν δοκιμές σε αποστάσεις 100 μέτρων.

Το μέλλον της ασύρματης συνδεσιμότητας

Οι ταχύτητες που «έπιασαν» οι ερευνητές ξεπέρασαν κατά πολύ ό,τι είχε καταγραφεί μέχρι σήμερα σε επίπεδο 5G, συμπεριλαμβανομένων των 7,5 gigabits των δοκιμών της Samsung τον περασμένο Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης: «Kατέβασμα» μιας ταινίας σε 1 δευτερόλεπτο!»

Στόχος των επιστημόνων είναι να ξεκινήσουν τις δοκιμές της αστραπιαίας τεχνολογίας τους σε δημόσιους χώρους μέχρι το 2018, ενώ το λανσάρισμα του 5G για τη βρετανική αγορά υπολογίζεται να γίνει μέσα στο 2020 από τη βρετανική αρχή τηλεπικοινωνιών και τηλεόρασης Ofcom.

«Θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο ως προς την παρουσίαση τέτοιων υψηλών ταχυτήτων» εξηγεί ο καθηγητής Ραχίμ Ταφαζόλι. «Εχουμε αναπτύξει άλλες 10 καινοτομίες και μια από αυτές απεδείχθη ότι μπορεί να μας οδηγήσει σε ταχύτητες άνω του 1Tbps ασύρματα. Πρόκειται για ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων αντίστοιχη με εκείνη των οπτικών ινών, με τη διαφορά ότι στη δική μας περίπτωση η όλη διαδικασία πραγματοποιείται ασύρματα».