Η βιοψία δερματικού ιστού μπορεί να συντελέσει στην πρώιμη διάγνωση νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως οι νόσοι Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν μεξικανοί ερευνητές. Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σαν Λουίς Ποτόζι, παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ανάλυση δείγματος δέρματος μπορεί να αποκαλύψει την συσσώρευση συγκεκριμένων πρωτεΐνών στον εγκέφαλο, που υποδεικνεύει την εκδήλωση νευροεκφυλιστικής νόσου.

Τα πειράματα

Συγκεκριμένα, ο Δρ. Ιλδεφόνσο Ροντρίγκεθ-Λέιβα και οι συνεργάτες του έκαναν πειράματα με 65 εθελοντές, από τους οποίους οι 20 έπασχαν από νόσο Αλτσχάιμερ, οι 16 από νόσο Πάρκινσον, οι 17 από αλλες μορφές άνοιας και οι υπόλοιποι 12 ήταν υγιείς. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα δέρματος από την περιοχή πίσω από το αφτί κάθε εθελοντή και προχώρησαν σε βιοψία. Από την ανάλυση προέκυψε ότι, οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον εμφάνιζαν αυξημένα επίπεδα των πρωτεϊνών Ταυ και α-συνουκλεΐνης, βιοδείκτες των δυο νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Ανάλογη αύξηση των πρωτεϊνών στο δέρμα δεν παρατηρήθηκε, ούτε στους υγιείς, ούτε σε όσους έπασχαν από άλλη μορφής άνοια.

Σύμφωνα με τον Δρ Ροντρίγκεθ-Λέιβα, «το δέρμα έχει την ίδια προέλευση με τον εγκεφαλικό ιστό στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και γι’ αυτό μπορεί να αποτελεί ένα καλό ‘παράθυρο’ για το τι συμβαίνει αργότερα στον εγκέφαλο του ενηλίκου. Φαίνεται πως οι ίδιες πρωτεΐνες που παρατηρούνται ότι συγκεντρώνονται στον εγκέφαλο των ατόμων με νευρολογικές παθήσεις, συσσωρεύονται επίσης στο δέρμα, πράγμα που μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί για διαγνωστικούς σκοπούς».
Οι επιστήμονες σημειώνουν πάντως, ότι θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση του θέματος καθώς είναι πρόωρο ακόμα να ελπίζουμε σε ένα αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ.