Μεγάλη αυστραλιανή μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 200.000 άτομα επιβεβαιώνει τη δυσοίωνη προειδοποίηση ότι μέχρι και δύο στους τρεις καπνιστές θα πεθάνουν από τη συνήθειά τους αν συνεχίζουν να καπνίζουν. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους, οι επιδημιολόγοι πίστευαν μέχρι πρόσφατα ότι περίπου οι μισοί καπνιστές πεθαίνουν από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Η εκτίμηση όμως αναθεωρήθηκε προς τα πάνω έπειτα από τρεις πρόσφατες μελέτες στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέβασαν στο ποσοστό μέχρι το 67%. «Καταλήξαμε ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα που κάλυψε όλο τον πληθυσμό» λέει η Έμιλι Μπανκς, καθηγήτρια στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο και ερευνήτρια του Ινστιτούτου Sax στο Σίδνεϊ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «BMC Medicine».

Η ανάλυση

«Ακόμα και με τα πολύ χαμηλά ποσοστά καπνιστών στην Αυστραλία διαπιστώσαμε ότι οι καπνιστές αντιμετωπίζουν περίπου τριπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ. Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι καπνιστές πεθαίνουν περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνιστές» αναφέρει η Μπανκς.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι δέκα τσιγάρα την ημέρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου σε ένα οποιοδήποτε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ 20 τσιγάρα την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο κατά τέσσερις με πέντε φορές, συγκριτικά με όσους δεν κάπνισαν ποτέ. Τα ευρήματα προκύπτουν από τετραετή ανάλυση των αποτελεσμάτων της μελέτης 45 and Up του Ινστιτούτου Sax, η οποία είναι «η μεγαλύτερη διαχρονική μελέτη για την υγιή γήρανση στο Νότιο Ημισφαίριο».

Η Αυστραλία έχει σήμερα ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών στον κόσμο, μόλις 13%, και είναι η πρώτη χώρα που επέβαλε κοινές συσκευασίες, καλυμμένες με εικονογραφημένες προειδοποιήσεις, σε όλες τις μάρκες προϊόντων καπνού. «Τα ευρήματά μας όμως καθιστούν σαφές ότι ο πόλεμος κατά του καπνού δεν έχει τελειώσει, και οι προσπάθειες για τον έλεγχό του πρέπει να συνεχιστούν» σχολιάζει η Δρ Μπανκς.