Συνέβη στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Ενας νεαρός εστάθμευσε το αυτοκίνητο συγγενούς του μπροστά στο Χημείο στην οδό Σόλωνος. Οταν μετά από δέκα ώρες πήγε να το πάρει, βρήκε το αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες και στο παρμπρίζ μια κλήση της Τροχαίας. Ως παραβάτης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ετιμωρείτο πειθαρχικώς με στέρηση των πινακίδων επί πενθήμερον ενώ εκαλείτο να δικαστεί στο Πταισματοδικείο Αθηνών ή, αν προτιμούσε, να καταβάλει πρόστιμο 180 δραχμών.
Ο νεαρός έβαλε την κλήση στην τσέπη, πήρε το αυτοκίνητο και έφυγε χαμογελώντας. Ενας γνωστός του ήξερε τα μονοπάτια και θα τον βοηθούσε να πάρει πίσω τις πινακίδες αυθημερόν.
Για το δικαστήριο δεν ανησυχούσε διότι πίστευε ότι η Τροχαία δεν θα μπορούσε να βρει τα στοιχεία του. Αυτός δεν θα πήγαινε στο Πταισματοδικείο και η όλη υπόθεση θα πήγαινε στο αρχείο.
Ομως έναν χρόνο αργότερα, ένας αστυνομικός με πολιτικά έκρουσε πρωί-πρωί το κουδούνι της κατοικίας του νεαρού που ζούσε με τους γονείς του. Του είπε ότι είναι από την Ασφάλεια και πρέπει να τον ακολουθήσει για να πληρώσει για την τροχαία παράβαση, διαφορετικά θα τον συνελάμβανε. Ο νεαρός ζήτησε δέκα ημέρες προθεσμία ισχυριζόμενος ότι δεν είχε χρήματα. Ο αστυνομικός του είπε «εντάξει, σε δέκα ημέρες θα περιμένω να μου φέρεις το χαρτί ότι πλήρωσες την κλήση». Ο νεαρός σκέφτηκε ότι ως συνήθως η κυβέρνηση θα δώσει άφεση αμαρτιών και θα διαγράψει τα εντάλματα για τροχαίες παραβάσεις. Δεν έπεσε έξω. Σε λίγες εβδομάδες γέννησε η τότε βασίλισσα και έδωσαν χάρη, δηλαδή χάρισαν τα πρόστιμα, για όλες τις τροχαίες παραβάσεις.
Αυτή η μέθοδος της αποφυγής των συνεπειών από τροχαίες παραβάσεις είχε γίνει –και συνεχίστηκε για πολλά έτη –μόνιμο φαινόμενο. Τη μία εόρταζε ο τότε βασιλεύς, την άλλη γεννούσε η σύζυγός του –πάντα το Παλάτι έβρισκε αφορμές να χαρίζει, αζημίως για το ίδιο, ποινές για μικροπαραβάσεις.
Ηταν φαινόμενο της εποχής που εξαπλώθηκε γρήγορα. Οποιος πλήρωνε τότε πρόστιμο της Τροχαίας, εθεωρείτο και ήταν κορόιδο, πολύ περισσότερο καθώς στα βασιλικά ρουσφέτια προσετέθησαν και τα δώρα στους «πελάτες» των πολιτικών κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα! Τελικώς λίγοι αφελείς πλήρωναν φόρο εντιμότητος.
Τα χρόνια πέρασαν και τα αντίστοιχα δώρα τα προσφέρουν κατά καιρούς σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις. Η φροντίδα του κράτους για ατυχήσαντες μικροεπιχειρηματίες εκτείνεται σε ένα είδος επιβράβευσης της τακτικής που εφαρμόζουν επιχειρηματίες και γενικώς φορολογούμενοι που περιμένουν πότε θα δοθούν ευκαιρίες να γλιτώσουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι φορολογικές ρυθμίσεις.
Ολοι τα ξέρουμε, αλλά τώρα μας έμαθαν και οι ξένοι. Η παρούσα κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να εκριζώσει το φαινόμενο. Η αρμοδία υπουργός δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις των φορολογικών εκκρεμοτήτων θα γίνουν με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είναι ο καθορισμός των κριτηρίων, για έντιμες περαιώσεις φορολογικών υποθέσεων. Αλλά, π.χ., δεν μπορεί να επικαλούνται την οικονομική κρίση επιχειρηματίες που πραγματοποιούν τα τελευταία έτη τζίρους και κέρδη μεγαλύτερα από εκείνα της εποχής προ του 2009, και ενώ έχουν συσσωρεύσει κέρδη θέλουν και έκπτωση για να πληρώσουν τα βεβαιωμένα χρέη τους στο Δημόσιο.
Αυτοί δεν είναι απλώς τρακαδόροι, είναι αρπακτικά!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ