Τις παραιτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ζήτησε σήμερα το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης.

Η ενημέρωση έγινε από εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Τα μέλη του Δ. Σ. από τα οποία ζητήθηκε να παραιτηθούν είναι οι κ.κ. Νίκος Σέκερης (αντιπρόεδρος), Γιάννης Διαμαντόπουλος, Γιώργος Μαυροψαρίδης, Ελπίδα Σκινδήλια, Μπιάνκα Νικολαρέιζη και Γιάννης Γλέζος.
Αν και δεν δόθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις ούτε και γνωστοποιήθηκαν ονόματα που θα διεκδικήσουν τις θέσεις του νέου Δ. Σ., είναι γνωστό ότι το Δ. Σ. του Ε.Κ.Κ. εδώ και αρκετό καιρό υπολειτουργούσε και δεν είχε καν επικεφαλής.
Ο πρόεδρός του, συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης είχε δηλώσει παραίτηση λίγο πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές με μια επιστολή καταπέλτη για τα κακώς κείμενα του οργανισμού.
Παρ’ όλ’ αυτά, στο τελευταίο Σαββατοκύριακο, το ημιτελές και ακέφαλο Δ. Σ. αποφάσισε να απομακρύνει από την θέση του εκπροσώπου του Κέντρου στο Eurimages κ. Αλέξη Γρίβα, παραβλέποντας πλήρως το γεγονός ότι η προσφορά του εν λόγω κυρίου σε ότι αφορά το διεθνές προφίλ του ελληνικού κινηματογράφου ήταν ανεκτίμητη (ο κ. Γρίβας εργαζόταν αμισθεί).
Ολα δείχνουν ότι η απόφαση του κ. Υπουργού ήταν ειλημμένη αλλά σίγουρα η εντελώς ανεγκέφαλη απομάκρυνση του κ. Γρίβα θα πρέπέι να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ν. Σέκερης: «Φέρτε τον χωροφύλακα»

Ο αντιπροέδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Νίκος Σέκερης έστειλε την ακόλουθη απάντηση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, σχετικά με τις παραιτήσεις του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ.

«Σαν μόνο εμπόδιο στην πατρίδα μας να είναι το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αποφασίσατε σαν «έτοιμος» από καιρό να ζητήσετε παραιτήσεις.

Χωρίς διάλογο, χωρίς να γνωρίσετε, χωρίς ίχνος ευγένειας και πολιτισμού… «αποφασίζωμεν και…».

Έχω δουλέψει στον κινηματογράφο 35 χρόνια, μεγάλωσα μαζί του, γιόρτασα και πληγώθηκα μαζί του, έχω στηρίξει, έχω αναδείξει νέους, έχω χάσει χρήματα.

Είμαι ο πιο παλιός από αυτούς που υπήρξαν και από αυτούς που θα διορίσετε.

Κι όπως τότε με τον δάσκαλό μου Θόδωρο Αγγελόπουλο στις σκοτεινές μέρες επί Καντιώτη φωνάξαμε «δεν παραδινόμαστε».

Έτσι και τώρα δεν μπορώ να προδώσω αυτό με το οποίο έχω ταυτίσει την ζωή μου.

Κύριε Υπουργέ, να με εκδιώξετε με τον χωροφύλακα, όπως τότε…»

Αναρωτιέται βεβαίως κανείς, η απομάκρυνση του κ. Αλέξη Γρίβα από την θέση του εκπροσώπου του ΕΚΚ στην Eurimages με τι αν όχι την μέθοδο «αποφασίζωμεν και…» έγινε πριν από μερικές ημέρες από το ίδιο το Δ.Σ. του ΕΚΚ που τώρα παραπονιέται;

Εν τη απουσία δε του κ. Γρίβα στο εξωτερικό όπου εργαζόταν για το συμφέρον του ελληνικού κινηματογράφου στο φεστιβάλ Βερολίνου.

Μήπως εδώ ταιριάζει περισσότερο η ρήση «όπως έστρωσες θα κοιμηθείς»;