Διπλό «μπλοκ» στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Εμπλοκή προέκυψε στο θέμα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως φάνηκε από την αρρυθμία που επικράτησε στο κυβερνητικό επιτελείο το βράδυ της Κυριακής.

Εμπλοκή προέκυψε στο θέμα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως φάνηκε από την αρρυθμία που επικράτησε στο κυβερνητικό επιτελείο το βράδυ της Κυριακής.

Η ανακοίνωση του ονόματος είχε με πολλούς τρόπους προαναγγελθεί, και για το σκοπό αυτό είχε μάλιστα στηθεί και κάμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου ο Αλέξης. Τσίπρας να κάνει την σχετική δήλωση.

Εν όψει αυτών, από πολλές πλευρές είχε μεταδοθεί η εντύπωση ότι επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον οποίο ο Πρωθυπουργός θα ήθελε στο κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα.

Παρά ταύτα, εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ωρών, ανέτρεψαν τα δεδομένα. Ετσι η ανακοίνωση του ονόματος αναβλήθηκε για την Τρίτη και την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με την δικαιολογία ότι πρέπει να έχει περάσει η κρίσιμη συνεδρίαση του eurogroup το βράδυ της Δευτέρας.

Οπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης την Τρίτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε συγκεκριμένα έξω από το Μαξίμου: «Σήμερα ο λαός έστειλε ηχηρό μήνυμα από τις πλατείες όλης της χώρας. Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση όπως την ξεκινήσαμε. Είμαστε έτοιμοι για αμοιβαία επωφελή λύση. Ο πρωθυπουργός αντάλλαξε απόψεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί μετά από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. Πιθανότατα την Τρίτη μετά από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Το απόγευμα είχαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο ο οποίος πρότεινε την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για υποψήφια, ενώ αργότερα είδε τον υπουργό κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Πάντως από το βράδυ του Σαββάτου, κορυφαία κυβερνητική πηγή ανέφερε πως το θέμα του Προέδρου ήταν ανοιχτό και πως «έχουμε δρόμο ακόμη».

Εσωκομματική αντίδραση και Γιούνκερ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδείξεις και εκτιμήσεις, όπως τις μεταφέρουν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, η εσωκομματική αντίδραση σε μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα υπήρξε σχεδόν καθολική και πάντως στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας νωρίτερα την Κυριακή, η πλειονότητα των μελών και όχι μόνο οι εκπρόσωποι της Αριστερής Πλατφόρμας, διαφώνησαν με την προοπτική να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αβραμόπουλος.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο Πρωθυπουργός είχε μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλον Γιούνκερ. Το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν έγινε γνωστό, αν και θεωρείται δύσκολο να μην συζητήθηκε το ενδεχόμενο μετακόμισης του Επιτρόπου από της Βρυξέλλες στην Αθήνα.

Οπως εκτιμούν πηγές και στις δύο πρωτεύουσες, η αρνητική προδιάθεση του κ. Γιούνκερ έναντι μίας ανατροπής στους συσχετισμούς και στην διάρθρωση της Επιτροπής, μάλλον επέδρασε καταλυτικά.

Δεδομένου δε των πολύ λεπτών και εύθραυστων ισορροπιών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Βρυξελλών στην παρούσα συγκυρία, ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως μελετά εναλλακτικά σενάρια εν όψει της ανακοίνωσης που προαναγγέλθηκε για την Τρίτη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, μεγάλη μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει να υπάρξει εμμονή στην επιλογή ενός κεντροδεξιού υποψηφίου προέδρου, προτάσσοντας το ενδεχόμενο ανάδειξης στο κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα ενός προσώπου κύρους από το χώρο της αριστεράς ή και κάποιου από τον χώρο του πολιτισμού.

Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk