• Αναζήτηση

Ο «Ναυτίλος» του Τιτάνα

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια ενός υποβρυχίου που θα σταλεί στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα, για να εξερευνήσει τις θάλασσες υδρογονανθράκων που υπάρχουν εκεί.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια ενός υποβρυχίου που θα σταλεί στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα, για να εξερευνήσει τις θάλασσες υδρογονανθράκων που υπάρχουν εκεί. Ο Τιτάνας αποτελεί το κέντρο της προσοχής των επιστημόνων τα τελευταία χρόνια αφού όπως διαπιστώθηκε βρίσκεται σε μια γεωλογική και ατμοσφαιρική φάση παρόμοια με εκείνη που είχε και η Γη στα βρεφικά της χρόνια. Το υποβρύχιο θα έχει βάρος περίπου ένα τόνο και θα μπορεί να κινείται με ταχύτητα ενός μέτρου/δευτ. Θα εξερευνήσει τη μεγαλύτερη θάλασσα υδρογονανθράκων του Τιτάνα, την Kraken Mare που έχει έκταση 400 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και βάθος 300 μέτρα.

Το υποβρύχιο ανάμεσα στα άλλα θα προσπαθήσει να εντοπίσει στοιχεία που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πώς ξεκίνησε η ζωή. Πάντως η NASA δεν έχει ακόμη δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη φιλόδοξη αποστολή. Εκτιμάται ότι από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως για την προετοιμασία και οργάνωσή της θα χρειαστούν περί τα 10-15 έτη για να ξεκινήσει το υποβρύχιο το ταξίδι προς τον Τιτάνα.

Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk