Η κυβέρνηση της πΓΔΜ κατηγορείται για ένα παράνομο πρόγραμμα παρακολουθήσεων με τηλεφωνικές υποκλοπές στις συνομιλίες 20.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης.
Ο Ζόραν Ζάεβ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι κατασκόπευε επίσης δημοσιογράφους και θρησκευτικούς ηγέτες. Ο Γκρούεφκσι πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Ζάεβ ότι επιχειρεί να τον εκβιάσει.
Ως «μαριονέτα ξένων μυστικών υπηρεσιών», χαρακτήρισε τον Ζάεβ, το κυβερνών κόμμα VMRO- DPMNE του Γκρούεφσκι.

«Με εντελώς ανεύθυνο τρόπο ο Ζόραν Ζάεβ δέχθηκε να γίνει μαριονέτα ξένων μυστικών υπηρεσιών και μάλιστα ο ίδιος δείχνει να βιάζεται να αποτελέσει μέρος ενός σχεδίου που θα μπορούσε να ωφελήσει μια τρίτη πλευρά, αλλά όχι την χώρα. Ο Ζόραν Ζάεβ θέλει να κρατήσει σε ομηρία ολόκληρο τον λαό της χώρας, προσπαθώντας να παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα, αλλά δεν είναι τίποτα περισσότερο από υποχείριο των ξένων συμφερόντων», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του VMRO- DPMNE.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ζάεβ, οι μυστικές υπηρεσίες της πΓΔΜ παρακολουθούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα τις τηλεφωνικές συνομιλίες τουλάχιστον 20.000 πολιτών, μεταξύ αυτών του ιδίου, αρχηγών των αλβανικών κομμάτων στην πΓΔΜ, προσώπων από το δημόσιο βίο της χώρας, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αλλά και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

Ο Ζάεβ έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένες από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και υποστήριξε ότι αυτές γίνονταν από τις μυστικές υπηρεσίες, κατόπιν εντολής του Γκρούεφσκι και του επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας και αντικατασκοπείας Σάσο Μιγιάλκοφ, ο οποίος είναι πρώτος εξάδελφος του πρωθυπουργού.