Την θέση πως και οι δύο πλευρές στην ολοένα και πιο έντονη συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ πρέπει να σεβαστούν ο ένας τις απόψεις του άλλου για να καταλήξουν σε συμφωνία, εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Oικονομικών Μισέλ Σαπέν μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο της συνόδου της G-20 στην Κωνσταντινούπολη.

«Υπάρχει και άλλος τρόπος, αρκεί να σεβαστούμε δύο αρχές. Πρώτον: Πρέπει να σεβαστούμε την ελληνική ψήφο. Μια νέα κυβέρνηση εκλέχθηκε. Δεν είναι δυνατόν να ζητήσουμε από αυτήν την κυβέρνηση να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα που ζητήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεύτερον: οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν κανόνες στην Ευρώπη, σε σχέση με το ΔΝΤ, με την ΕΚΤ, με την ΕΕ. Όλοι πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλο για να υπάρχει χώρος για μια συμφωνία», είπε ο Σαπέν.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος διάσωσης. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να ήρθε σε ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες. Στην Ευρώπη υπάρχουν κανόνες. Οι Έλληνες πάντα ήταν μέρος του ΔΝΤ, οι Έλληνες ήταν μέρος της ΕΕ σχεδόν από την αρχή. Οι Έλληνες λένε από μόνοι τους πως η ΕΚΤ είναι η κεντρική τους τράπεζα. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να εργαστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το CNBC σημειώνει πως ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα για την Ελλάδα, καθώς η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει τελική δόση της ενίσχυσης, εάν δεν συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος διάσωσης της, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του Φεβρουαρίου,.

Στο σημείο αυτό φιλοξενεί και απόψεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Διεθνές Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος δήλωσε πως η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει λογικές προτάσεις.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει μια πολύ λογική σειρά προτάσεων σχετικά με το τι θα μπορούσαμε να πάρουμε από το παλιό πρόγραμμα και τι να προσθέτουμε στο νέο πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.