Με τις ομιλίες υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα, η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.



Με τις ομιλίες υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα, η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο πρώτος κύκλος ομιλιών άρχισε με τον ειδικό αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος αναφερόμενος στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, τόνισε ότι «στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε η λέξη υποταγή ούτε και η λέξη μπλόφα».

«Σεβόμαστε τους κανόνες του πλαισίου που επιχειρούμε να αλλάξουμε, αλλά ο σεβασμός δεν είναι αδυναμία» πρόσθεσε.

Από τη ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «συντονίσει το ρολόι της με την πραγματικότητα» κατηγορώντας την ότι «επιμένει στην προεκλογική θολούρα». Ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε τονίζοντας: «Δεν πρόκειται να δώσουμε τη στήριξή μας στο άγνωστο και το θολό που εκφράζει η συγκυβέρνηση μιας ιδεοληπτικής αριστεράς και μιας ανερμάτιστης υπερδεξιάς».

Ο βουλευτής της ΧΑ Ηλίας Κασιδιάρης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει κυβιστήσεις και υποστήριξε ότι μετεκλογικά «δεν ειπώθηκε ούτε μία λέξη για κούρεμα του χρέους ούτε ειπώθηκε κάτι για κατάργηση του μνημονίου».

«Ευχολόγια» χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού η βουλευτής του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, η οποία υποστήριξε ότι τίποτα για την οικονομία δεν ακούστηκε πέρα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ έκανε λόγο για «ταύτιση των πολιτικών της νέας κυβέρνησης, με αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Τη στήριξη αλλά και την ανοχή στη νέα κυβέρνηση αρνήθηκε και το ΚΚΕ καθώς, όπως υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος «θα αποτελούσε προσβολή για την ιστορία του ΚΚΕ». Ταυτόχρονα, επέκρινε τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών περί «λιτού βίου» υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση απαιτεί να χαμηλώσει ο πήχης, ενώ κάλεσε τον λαό να μη βάλει πλάτη σε αυτή την πολιτική».

Από το ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος κάλεσε την κυβέρνηση, η οποία όπως είπε «υποσχέθηκε πολλά» να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον για το καλό του τόπου. Ο κ. Γρηγοράκος υποστήριξε ότι το κόμμα του, παρά τα λάθη του, παρέδωσε τη χώρα όρθια και καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη προγράμματος, σχεδίου και μεθόδου ενόψει διαπραγματεύσεων.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καταλογίζοντάς της δείγματα ακραίας και αντιφατικής πολιτικής, ασάφειες, αλλά και έλλειψη ενός συγκροτημένου εθνικού σχεδίου και τόνισε, ότι όλα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία «υψηλών αναταράξεων για τη χώρα» για αυτό και το κόμμα του δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησής του, κάνοντας λόγο για «ορθές επιλογές που οδήγησαν τη πορεία της χώρας προς τα εμπρός και άρχισαν να αποδίδουν θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα στην οικονομία της».

«Διαμορφώσαμε την αναγκαία συνθήκη για την εθνική κυριαρχία. Με συλλογική και σκληρή δουλειά φέραμε θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Και τώρα, αν και η χώρα έχει υψηλό χρέος δεν είναι χρεοκοπημένη» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε, ότι η παράταξη του έχει αποδείξει πως είναι δύναμη ευθύνης, σταθερότητας και προόδου και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει, όπως είπε, στηρίζοντας τις όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα είναι ωφέλιμες για τη χώρα.

«Αυτά που ακούσαμε για την Παιδεία δίνουν το σύνθημα όπισθεν ολοταχώς, κι αυτό αποτελεί μέγα κίνδυνο για το κράτος» ανέφερε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Xαρακτήρισε «ολέθριο σφάλμα» το να επανέλθει η εκλογή των πρυτανικών και κοσμητορικών αρχών στους φοιτητικούς και διοικητικούς συλλόγους και τόνισε πως τα Συμβούλια είναι όργανα δημοκρατικά και εκλεγμένα, που εγγυώνται την τήρηση της νομιμότητας στο πανεπιστήμιο αλλά και τη διασφάλιση της αποφυγής της συναλλαγής.

Αφού ανέφερε πως τα πανεπιστήμια εδώ και πολύ καιρό έχουν καταστεί άνδρα ανομίας και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα να επανέλθουν σε τροχιά νομιμότητας, απευθύνθηκε στο Σώμα ρωτώντας: «Πώς θα σας φαινόταν αν έμπαινε εδώ μέσα ένας όχλος που θα σας ζητούσε να βγείτε από την αίθουσα, να πάτε στο γραφείο της προέδρου και να επιβάλουν αποφάσεις, ακόμη και να επακολουθήσουν προπηλακισμοί;».

Για τομές και θεσμικό πλαίσιο στον τομέα των εξοπλισμών που στόχο θα έχουν τη διαφάνεια και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεσμεύθηκε με την προγραμματική του ομιλία, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος. Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύθηκε για την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι ένστολοι, σε εύλογο χρόνο και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση θέτει ως βασική προτεραιότητα τον κοινωνικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στην ανθρωπιστική κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή, θα αξιοποιηθεί κυρίως η υγειονομική υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «οι ένστολοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δέχθηκαν μέχρι και 43% περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις». Πρόσθεσε όμως ότι επειδή η απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να είναι άμεσα εκτελεστέα, θα υπάρξει διάλογος με όλους τους φορείς, με όλη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, «από πάνω μέχρι κάτω» ώστε να επουλωθούν τα τραύματα σε εύλογο χρόνο.

Ο κ. Ήσυχος έκανε ξεχωριστή αναφορά στην αμυντική βιομηχανία και τα επτά κρατικά εργοστάσια που διαθέτουν πανάκριβα μηχανήματα και διέθεταν προσωπικό με μεγάλη τεχνογνωσία, αλλά έγιναν οριζόντιες περικοπές προσωπικού με συνέπεια σήμερα, να τρέχουν παραγγελίες αναγκαίες για τα δημόσια έσοδα που πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να μην χαθούν πελάτες. Όπως είπε, το θέμα βρίσκεται σε προτεραιότητα προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να εκτελεστούν οι παραγγελίες αυτές.

Για τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΔ που είχαν περάσει στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για συνέργειες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε η περιουσία αυτή των ΕΔ να υπηρετήσει την προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, προεχόντως στον τομέα της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας κυρίως μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Αυτή η περιουσία να τεθεί σε συνέργειες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ήσυχος επεφύλασσε αναφορά και στο ζήτημα των μεταθέσεων, τα λεγόμενα «βύσματα», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Θα σπάσουν οι αλυσίδες πελατειακού συστήματος όταν τελειώσει το «βύσμα», όπως το λέει η νεολαία; Θα νιώθετε απελευθερωμένοι από αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον ορθολογικό καταμερισμό των στρατιωτών στην επικράτεια ή θα παραμένουμε στο καθεστώς που η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στελέχωσης και η παραμεθόριος θα έχει τα μικρότερα;» αναρωτήθηκε και προανήγγειλε την πιλοτική εφαρμογή συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη την κοινωνική και οικονομική κατάσταση του καθενός και μάλιστα θα ελέγχεται από κοινοβουλευτική επιτροπή για να μην συντηρούνται πελατειακά φαινόμενα. «Θα ρωτήσετε ποιες είναι οι πιθανότητες και τα στατιστικά ποσοστά που θα δίνατε να πετύχει αυτό; Ενδεχόμενα, λίγα, αλλά η πολιτική μας βούληση είναι 100% να προχωρήσουμε σε αυτόν τον αταλάντευτο δρόμο» είπε ο κ. Ήσυχος.

Ο αναπληρωτής υπουργός κλείνοντας την προγραμματική του ομιλία, έκανε ένα λογοπαίγνιο, εκτιμώντας ότι είναι μικρές οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία- γέφυρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση διότι δεν υπάρχει κοινός δρόμος και κοινή στόχευση της αντιπολίτευσης με τα οράματα του λαού.

Η τριήμερη συζήτηση, που άνοιξε το βράδυ της Κυριακής με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Από το βήμα του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης να τιμήσει το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεών, υπογραμμίζοντας επίσης ότι στόχος είναι η επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους -κάτι για το οποίο εμφανίστηκε αισιόδοξος.

Πρόσβαση για όλους τους πολίτες σε ένα δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας, προστασία των δικαιωμάτων όλων των ασθενών, πάταξη της διαφθοράς, αυτόνομο διάφανο σύστημα προμηθειών με αυστηρούς κανόνες, αναβάθμιση και ενίσχυση όλων των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης είναι, μεταξύ άλλων, μερικές από τις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας, όπως τις ανέπτυξε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Ανδρέας Ξανθός.

«»Με νύχια και με δόντια» και σε συνεργασία με τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, θα διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας υγείας και την αξιοπρέπεια των ασθενών» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, χαρακτήρισε κορυφαία δέσμευση και προτεραιότητα τη δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην ιατρική παρακολούθηση, στις εξετάσεις, στα φάρμακα και στη νοσηλεία. «Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και των ΚΥΑ αλλά και με μια σειρά μέτρων, όπως η άμεση κατάργηση του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, η ακύρωση του «χαρατσιού» του 1 ευρώ ανά συνταγή και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής στο κόστος της αγοράς φαρμάκων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Ακόμα, δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας: Αφενός θα αξιοποιηθούν στο έπακρο όλοι οι εργαζόμενοι, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι μονάδες του ΠΕΔΥ και οι υλικοτεχνικές υποδομές και ο εξοπλισμός, και αφετέρου θα επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών στις προσλήψεις που εκκρεμούν.

Τέλος, ο κ. Ξανθός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξάλειψη της λίστας αναμονής για εντατική νοσηλεία, με τη λειτουργία όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά και την ανάπτυξη νέων κλινών.