Μέσα σε οργή, σοκ και αγανάκτηση για την ασύλληπτης βαρβαρότητας εκτέλεση του πιλότου που κρατούσαν όμηρο οι τζιχαντιστές, η Ιορδανία εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες την κατάδικο που ζητούσε η ISIS ως αντάλλαγμα και άλλον έναν κατάδικο που είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Οι εκτελέσεις έγιναν τα ξημερώματα με απαγχονισμό στη φυλακή Σουαγκά, έξω από την πρωτεύουσσα.

Πρόκειται για την ιρακινή Σατζίντα αλ Ρισάουι, η οποία είχε καταδικαστεί ήδη σε θάνατο για το ρόλο της σε τρομοκρατική επίθεση το 2005, και τον Ζαΐντ αλ Καρμπουλί ο οποίος είχε καταδικαστεί σε υπόθεση που είχε σύνδεση με την Αλ Κάιντα.

Οι τζιχαντιστές της ISIS ζητούσαν την απελευθέρωση της αλ Ρισάουι ως αντάλλαγμα για τη ζωή του δεύτερου Ιάπωνα ομήρου (του Κέντζι Γκότο), ο οποίος είχε εκτελεστεί το Σαββατοκύριακο, και τη ζωή του ιορδανού πιλότου.

Ο 26χρονος πιλότος ήταν χειριστής ιορδανικού μαχητικού που συμμετείχε στις πολυεθνικές επιχειρήσεις εναντίον θέσεων της ISIS. Eίχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών τον Δεκέμβριο όταν το μαχητικό του συντερίβη πάνω από τη Ράκα.

Η ISIS δημοσίευσε την Τρίτη το βίντεο με την απερίγραπτη εκτέλεσή του, προκαλώντας οργή στην Ιορδανία και αγανάκτηση σε ολόκληρη την υφήλιο.