Ως χρήματα της Ελλάδας χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το 1,9 δισ. ευρώ που προέρχονται από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ενώ αποκάλυψε πως η Ελλάδα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις προτάσεις της σχετικώς με την ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Βαρουφάκης αποσαφήνισε πως η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει το 1,9 δισ. ευρώ, μέρος της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τα κέρδη που κομίζει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης από τα ομόλογα που απέκτησαν στο πλαίσιο του προγράμματος SMP και τα οποία δεν μετείχαν στο PSI. «Είναι δικά μας χρήματα», τόνισε.

Παράλληλα, απεκάλυψε πως η Ελλάδα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το σχέδιο της να ανταλλάξει τα υπάρχοντα ομόλογα από τα διακρατικά δάνεια με ομόλογα που συνδέονται με ρήτρες ανάπτυξης.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα αισιόδοξος ότι το ελληνικό πρόβλημα χρέους θα λυθεί και ανέφερε πως έχει λάβει καλά μηνύματα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με χρηματιστές στο Λονδίνο.