Με φόντο τις αναφορές που επιμένουν στα αμερικανικά ΜΜΕ πως η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό προς υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων, ο Λευκός Οίκος εμφανίστηκε αρνητικός. «Δεν είναι αυτή η λύση στην ουκρανική κρίση» αναφέρει η προεδρία, λέγοντας πως οι ΗΠΑ επιμένουν στην επιλογή της άσκησης πίεσης στη Ρωσία μέσω κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή πάντως, συνεχίζονται οι διαρροές πως η Ουάσινγκτον «κοιτάζει εκ νέου» την στάση της απέναντι στο ζήτημα εξοπλισμού του Κιέβου.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μπεν Ρόουντς, ανέφερε ότι «η αποστολή περισσότερων όπλων δεν είναι βέβαιο ότι πρόκειται να λύσει το πρόβλημα».

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να επηρεάσουμε τη Ρωσία είναι μέσω των οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες έχουν εισχωρήσει βαθιά στη ρωσική οικονομία», δήλωσε ο Ρόουντς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Απαντώντας σε σχόλια που έκαναν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση των φιλορώσων αυτονομιστών, ο Ρόουντς δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι η απάντηση για την κρίση στην Ουκρανία είναι η αποστολή περισσότερων όπλων».

Ωστόσο, μετά το δημοσίευμα των New York Times τη Δευτέρα πως επιτροπή στρατιωτικών θα εισηγήτο αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που επικαλέστηκε το Reuters υποστήριξε πως η στάση της Ουάσινγκτον θα αναθεωρηθεί, αλλά άφησε ανοικτή την έκβαση.

«Θα το κοιτάξουμε με φρέσκα ματιά» είπε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, «αλλά δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει».