• Αναζήτηση
 • Βενιζέλος: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της

  Για παιχνίδι εντυπώσεων και όχι διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις επαφές του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου με ευρωπαίους εταίρους. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημείωσε πως «έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση ιδίως στην διεθνή δραστηριότητα της» και «προς τα έξω πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

  Για παιχνίδι εντυπώσεων και όχι διαπραγμάτευση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις επαφές του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου με ευρωπαίους εταίρους. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημείωσε πως «έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση ιδίως στην διεθνή δραστηριότητα της» και «προς τα έξω πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

  «Θέλω να είμαστε σοβαροί, οργανωμένοι, συστρατευμένοι και να πάμε τη χώρα στην έξοδο από το μνημόνιο, στην ομαλότητα. Δεν θέλω να αποτύχει η κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε να υπάρχει εθνική στρατηγική και εθνική συναίνεση» είπε ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star το βράδυ της Δευτέρας.

  Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να φύγουμε από το μνημόνιο και όχι να το παρατείνουμε, να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή και να πάμε και σε προληπτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ. Είπε ότι «έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση ιδίως στην διεθνή δραστηριότητα της» και ότι «προς τα έξω πρέπει να είμαστε ενωμένοι». Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση θα αποκτήσει πολύ γρήγορα συνείδηση της ευθύνης της, θα κάνει στροφή και θα έρθει στον άξονα της εθνικής στρατηγικής που έχει πει το ΠΑΣΟΚ.

  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, αλλά ένα «παιχνίδι εντυπώσεων» και επαφές περιφερειακού χαρακτήρα. «Όλα αυτά είναι προκαταρκτικά, δεν έχουμε μπει στο κυρίως θέμα» είπε και σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει γίνει επαφή με το ΔΝΤ.

  Για το χρέος

  Παραπέμποντας στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες ως προς το χρέος, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι έγινε μια σημαντική, σωστή στροφή για το θέμα του χρέους και εκτίμησε ότι έτσι θα γίνει και η στροφή στο ζήτημα της παράτασης και τελικά θα πάμε στο τέλος του μνημονίου και στην προληπτική γραμμή.

  Στο ίδιο πλαίσιο, αναφορικά με τη «στροφή» για το χρέος, ο κ. Βενιζέλος ενέταξε και την πρόσληψη της Lazard ως συμβούλου. Επιπλέον χαρακτήρισε τραγικό λάθος να μην θέλει η κυβέρνηση τις υπολειπόμενες δόσεις. Άσκησε κριτική για το ότι η κυβέρνηση δεν θέλει τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

  Για τη φοροδιαφυγή

  Είπε ότι στηρίζει απολύτως αυτά που λέει η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για να προσθέσει ότι όμως υπάρχει ένα πελατειακό κράτος που έχει πολλούς προεκλογικούς πελάτες. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το μεγάλο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής είναι η αναδρομική άρση του τραπεζικού απορρήτου. Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτηθείς σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ και το «στικάκι», είπε ότι εκείνος το παρέδωσε και απεδείχθη ύπαρξη εγκληματικής ενέργειας, αλλιώς δεν θα είχε αποδειχτεί τίποτα.

  Είπε ότι επί των ημερών του υπήρξε η καθολική άρση του τραπεζικού απορρήτου αναδρομικά και ότι έχει στείλει από το 2011 τα εμβάσματα εξωτερικού για έλεγχο όλα. Ερωτηθείς τι απέδωσαν, είπε ότι τώρα πρέπει να πάνε στον νέο υπουργό να πουν τι απέδωσαν «και εκεί θα δούμε πολλά ονόματα όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Γιατί εμείς τα στείλαμε φόρα παρτίδα αμέσως».

  Τόνισε ότι από το 2011 τον έχουν διαδεχθεί πολλοί υπουργοί Οικονομικών, για να προσθέσει ότι δεν πιστεύει ότι καθυστερούν αυτοί αλλά ότι υπάρχουν διαδικασίες και πως συνεπώς το θέμα είναι το κράτος συνολικά.

  «Εμάς μας καταλόγισαν ευθύνη γι’ αυτό, τώρα που έχουν δοθεί υποσχέσεις για αποτελεσματικότητα, τώρα θα δούμε τα αποτελέσματα» είπε.

  Για τη στάση των ΗΠΑ

  Αναφορικά με τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι έχουν ειπωθεί ξανά και εκτίμησε ότι είναι μια δήλωση που στηρίζει ρητορικά και φιλικά τη χώρα, αλλά όμως δεν θα έχει επίπτωση στη συμπεριφορά του ΔΝΤ. Σε αυτό το σημείο μνημόνευσε συνομιλία που είχε την ευκαιρία να έχει μαζί του, παρουσία του πρωθυπουργού, τον Σεπτέμβριο του 2014 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη στήριξη του στην Ελλάδα και ο κ. Βενιζέλος του ζήτησε να το πει στη διοίκηση του ΔΝΤ και συγκεκριμένα στον αμερικανό αναπληρωτή γενικό διευθυντή.

  Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΔΝΤ το ήθελε και το θέλει η Γερμανία. Σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο ίδιος δεν έχει μιλήσει ποτέ για «success story», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή 2004-2009 για τον εκτροχιασμό.

  Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  Για το εάν θα έβλεπε θετικά το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν το ενδιαφέρει, μεταξύ άλλων, εάν ο Πρόεδρος θα προέρχεται από την κεντροδεξιά ή την κεντροαριστερά και ότι «θα συμφωνήσουμε σε έναν συναινετικό Πρόεδρο που δεν θα είναι όμως προϊόν παρασκηνιακών διεργασιών και δεν θα θέλαμε να υπάρχουν ίχνη τυχοδιωκτισμού».

  Τόνισε ότι εάν πρόκειται να προταθεί ενεργό στέλεχος κόμματος, πρέπει να συμφωνεί το κόμμα του και πως «αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο κ. Αβραμόπουλος αναμφισβήτητα έχει τα προσόντα να είναι ΠτΔ εφόσον συμφωνήσει το κόμμα του». Είπε ακόμα ότι «ο κ. Αβραμόπουλος είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο έχουμε φιλική σχέση, αλλά και με πάρα πολλούς άλλους έχουμε φιλική σχέση» και πως «εμένα με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή η θεσμική διάσταση».

  Εξεταστική για τα μνημόνια

  Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για τα μνημόνια, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε: «Καλή ιδέα, θα την ψηφίσουμε και θα μετάσχουμε». Πρόσθεσε ότι «αυτό όμως σημαίνει ότι θα κάνουμε εξεταστική για το πώς φτάσαμε στην οικονομία το 2009, για το μνημόνιο 1 και το μνημόνιο 2 και καλού κακού επειδή μπορεί να πάμε στην παράταση και το μνημόνιο 3, να συνεχίσει αυτή η εξεταστική».

  Αποχωρεί από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

  Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι οριστική η απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ για το εάν η εκλογή της νέας ηγεσίας θα γίνει απευθείας από τη βάση, είπε ότι θα αποφασίσει το συνέδριο, το χαρακτήρισε εξαιρετικά πιθανό, πρόσθεσε ότι δεν θα αναμιχθεί σε αυτό και ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τίποτα. Είπε ακόμα ότι αν το συνέδριο κρίνει ότι πρέπει να γίνει άμεση εκλογή, τότε αυτό θα γίνει, αφού έχουμε ακούσει προγραμματικές θέσεις.

  Βολές στον Γ.Παπανδρέου

  Χαρακτήρισε «γελοιότητα» την κατηγορία ότι έριξε τον Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και «κωμικά» τα περί μη πρότασής του από τον κ. Παπανδρέου για την πρωθυπουργία.

  Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι τον αιφνιδίασε ο κ. Παπανδρέου γιατί την προηγούμενη ημέρα του είχε ανακοινώσει ότι θα ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης και την επομένη στην ΚΟ τον άκουσε να προτείνει δημοψήφισμα.

  Τέλος, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι κατά την επιστροφή από τις Κάννες έκανε αυτή τη δήλωση γιατί αλλιώς θα κατέρρεε η οικονομία και πως με αυτή τη δήλωση συμφώνησε και ο κ. Παπανδρέου λίγο αργότερα στο υπουργικό συμβούλιο.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk