Είναι αλήθεια ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ακούνε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα λεγόμενα του νέου υπουργού οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η παρουσία του νέου υπουργού στο νούμερο 11 της Downing Street προκάλεσε σειρά σχολίων μεταξύ των δημοσιογράφων τόσο για τις ενδυματολογικές του προτιμήσεις όσο και για τις αντιλήψεις του ως προς τον τρόπο επαναδιαπραγμάτευσης στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Ο γράφων πιστεύει ότι μεγαλύτερη σημασία έχουν αυτά που προτείνει ο κ. Βαρουφάκης και πολύ λιγότερη σημασία ο τρόπος με τον οποίο ενδύεται. Πράγματι, οι Financial Times αφιέρωσαν γενναιόδωρο χώρο στις προτάσεις του νέου υπουργού Οικονομικών και δη στο θέμα της άμεσης σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό οικονομικής μας ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη σύνδεση, αν και λογική, δύσκολα, από μόνη της, θα πείσει τους εταίρους μας να την αποδεχθούν. Εδώ λοιπόν θα ήθελα να κάνω την ακόλουθη πρόταση ελπίζοντας ο κ. Βαρουφάκης να βρει τον χρόνο να την διαβάσει και βέβαια, ακόμα περισσότερο, να την λάβει σοβαρά υπόψιν.
Οι εταίροι μας, ως γνωστόν, παραμένουν καχύποπτοι στο θέμα της έλλειψης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στην ουσία, τόσο η κυβερνητική αποτελεσματικότητα (government effectiveness), όσο και η ποιότητα των θεσμών και κανονισμών (regulatory quality, η οποία καταγράφει την ικανότητα του κράτους να δημιουργεί/εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες παροτρύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα) αποτελούν μετρήσιμους δείκτες. Πράγματι, η World Bank δημοσιεύει λεπτομερή χρονολογικά στοιχεία τα οποία κατατάσσουν την Ελλάδα πολύ χαμηλότερα από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.
Προτείνω λοιπόν η αποπληρωμή του χρέους να συνδεθεί άμεσα τόσο με τον ρυθμό οικονομικής μας ανάπτυξης όσο και με την βελτίωση στην ποιότητα των θεσμών και κανονισμών. Ενισχύεται ο ρυθμός ανάπτυξης αλλά οπισθοδρομούμε στην ποιότητα θεσμών και κανονισμών; Σε αυτήν την περίπτωση, αποπληρώνουμε περισσότερα χρήματα σε σχέση με την περίπτωση κατά την οποία ενισχύονται ανάπτυξη αλλά και ποιότητα θεσμών. Το ειδικό βάρος σε ανάπτυξη και ποιότητα θεσμών θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο λεπτομερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων. Σίγουρα όμως, η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επαρκώς τις ενστάσεις των εταίρων μας έτσι ώστε να συγκλίνουμε μια ώρα αρχύτερα.
*O κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool.