Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί στις 9 Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για να συζητήσουν κυρίως για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και την Ουκρανία.

«Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένων αυτών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της αντιτρομοκρατίας, του Ισλαμικού Κράτους, του Αφγανιστάν και του Ιράν», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Η Μέρκελ πρόκειται μεταβεί επίσης την ίδια εβδομάδα στην Οτάβα για να συναντήσει τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ.

Στην Ουάσινγκτον, η καγκελάριος θα συναντήσει τον Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο σε μια στιγμή που οι Δυτικοί απειλούν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις για το ρόλο της στο φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα στην ανατολική Ουκρανία.

Η επίσκεψη είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί η Μέρκελ στο Λευκό Οίκο μετά τις 2 Μαΐου 2014 και το σκάνδαλο των υποκλοπών του κινητού τηλεφώνου της από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA.

Για την αμερικανική κυβέρνηση, η συνάντηση αυτή υπογραμμίζει «τη σημασία της γερμανο-αμερικανικής συνεργασίας στον κόσμο, καθώς και την ισχυρή και διαρκή φιλία» μεταξύ των δύο χωρών.