Πιέσεις συμμάχων και αντιπάλων του δέχεται ο ηγέτης της γαλλικής συντηρητικής αντιπολίτευσης Νικολά Σαρκοζί για να στηρίξει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στον δεύτερο γύρο αναπληρωματικών εκλογών στην περιφέρεια Λε Ντουμπς, όπου η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ήρθε πρώτη στον πρώτο γύρο με ποσοστό 32,6% και ο σοσιαλιστής υποψήφιος δεύτερος με 28,9%.

Η ψηφοφορία στην 4η περιφέρεια του διαμερίσματος της Ντουμπς στη βορειοανατολική Γαλλία διεξάγεται για την πλήρωση της βουλευτικής έδρας που έμεινε κενή μετά το διορισμό του σοσιαλιστή βουλευτή Πιερ Μοσκοβισί ως επιτρόπου τον περασμένο Νοέμβριο.

Η εκλογή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η πρώτη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος ήρθε δεύτερος με 28,9%, κερδίζοντας τον υποψήφιο της συντηρητικής Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), με αποτέλεσμα να στηθεί για την ερχόμενη Κυριακή σκηνικό μονομαχίας Σοσιαλιστικού Κόμματος – Εθνικού Μετώπου.

Στο παρελθόν τα κύρια κόμματα της Γαλλίας παραμέριζαν τις διαφορές τους για να στηρίξουν όποιον από τους υποψηφίους τους είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Εθνικό Μέτωπο σε δεύτερους γύρους εκλογικών αναμετρήσεων.

Όμως ο ραδιοσταθμός Europe 1 μετέδωσε πως ο Σαρκοζί, ο οποίος έχει δηλώσει πως θέλει να δελεάσει τους ψηφοφόρους τους για να έρθουν στο UMP, είναι αυτή τη φορά απρόθυμος να στηρίξει τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο.

«Το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να παραμορφώσει τη Γαλλία» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV η αντιπρόεδρος του UMP Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, προσθέτοντας πως τάσσεται υπέρ της υποστήριξης του σοσιαλιστή υποψηφίου.

Στελέχη των Σοσιαλιστών κάλεσαν επίσης τον Σαρκοζί να παραμερίσει τις παραδοσιακές πολιτικές αντιπαλότητες.

«Γιατί ο Νικολά Σαρκοζί δεν τάσσεται υπέρ ενός υποψηφίου στην ψηφοφορία; Επειδή θέλει να κλέψει ψήφους από το Εθνικό Μέτωπο στην προεδρική εκλογή του 2017» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

«Όμως τώρα το Εθνικό Μέτωπο είναι αυτό που κλέβει ψήφους από το UMP. Καλώ το UMP να αναλάβει συλλογικά τις ευθύνες του» ανέφερε.

Ο Σαρκοζί και άλλα στελέχη του UMP πρόκειται να λάβουν την τελική απόφασή τους την Τρίτη στη διάρκεια συνεδρίασης της ηγεσίας του κόμματος.

Όλοι περίμεναν ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς να περάσει άνετα στον δεύτερο γύρο. Και η απογοήτευση στις τάξεις του κόμματος είναι τώρα έκδηλη. Το πολιτικό γραφείο του UMP πρέπει να λάβει τώρα τη μεγάλη απόφαση: αποχή ή δημοκρατική ψήφος ως ανάχωμα στο Εθνικό Μέτωπο;

Υποψήφια της ακροδεξιάς είναι η 45χρονη ευρωβουλευτής Σοφί Μοντέλ, η οποία στήριξε όλη της την προεκλογική εκστρατεία στην κριτική της «μαζικής μετανάστευσης» και τον «ισλαμικό κίνδυνο». Οι δύο σημαντικότερες θέσεις της είναι η «απόκρουση της παράνομης μετανάστευσης» και η «απόρριψη της ψήφου των ξένων».

Τόσο ο σοσιαλιστής υποψήφιος, ο 54χρονος Φρεντερίκ Μπαρμπιέ που είναι στενός συνεργάτης του Μοσκοβισί, όσο και ο υποψήφιος της UMP, ο 69χρονος καθηγητής μαθηματικών Σαρλ Ντεμούζ, στήριξαν τη στρατηγική τους στην εξουδετέρωση της ακροδεξιάς.

Τα τρία κόμματα που πρωταγωνιστούν στη γαλλική πολιτική ζωή προσέδωσαν μεγάλη σημασία σε αυτή την αναπληρωματική εκλογή, που πραγματοποιείται σε μια ζώνη απόλυτα εξαρτημένη από τα εργοστάσια της Peugeot.

Στην προεκλογική εκστρατεία έλαβαν μέρος τόσο ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, όσο και η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Το διαμέρισμα της Ντουμπς ήταν κάποτε ένα οχυρό της Αριστεράς, αλλά στις τελευταίες ευρωεκλογές η ακροδεξιά έλαβε 36%, 11 μονάδες πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.

Για τους Σοσιαλιστές, ο στόχος ήταν να ανατραπεί η τάση που υπήρχε το τελευταίο διάστημα. Στις 13 αναπληρωματικές εκλογές που έγιναν από τότε που κέρδισαν τις εκλογές του 2012, έχασαν τέσσερις έδρες και δεν κατήγαγαν ούτε μία νίκη.

Στις μισές από αυτές, οι υποψήφιοί τους δεν κατάφεραν να περάσουν καν στον δεύτερο γύρο. Αυτή τη φορά, όμως, υπολόγιζαν ότι θα αξιοποιήσουν την αύξηση της δημοτικότητας του Ολάντ και του Βαλς λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Εμπιστευθείτε τη Γαλλία της 11ης Ιανουαρίου», είπε ο Βαλς, αναφερόμενος στην ημέρα της μεγάλης διαδήλωσης κατά της τρομοκρατίας. «Πρέπει να ψηφίσετε για να υπερασπισθείτε τις αξίες της Δημοκρατίας» τόνισε.

Και έτσι έγινε: οι Σοσιαλιστές πήγαν καλύτερα του αναμενόμενου. Ο υποψήφιός τους ελπίζει τώρα να υποστηριχθεί στον δεύτερο γύρο από την κεντροδεξιά. Σε αντίθετη περίπτωση, το Εθνικό Μέτωπο θα αποκτήσει τρίτο βουλευτή στην Εθνοσυνέλευση.