Τα αφηρημένα συμφέροντα κυβερνούν, οι εργολάβοι και οι καναλάρχες, οι διαπλεκόμενοι. Αυτά δεν τα λένε αθώοι πολίτες στα καφενεία. Ακούγονται από άτομα που μετείχαν στη διακυβέρνηση και είχαν θέση ευθύνης. Εις εξ αυτών ο Χάρης Θεοχάρης, σήμερα βουλευτής με το Ποτάμι, προχτές Γενικός Γραμματέας Εσόδων στο πλευρό του Γιάννη Στουρνάρα.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Telegraph ο Θεοχάρης ισχυρίζεται ότι από τη Νέα Δημοκρατία έλαβε οδηγίες να χειριστεί με το μαλακό ευαίσθητους στόχους όπως οι «φίλοι και ευεργέτες του κόμματος». Δηλώνει: «Μου έλεγαν μην κάνεις το ένα, μην κάνεις το άλλο» δήλωσε στον δημοσιογράφο. Επιπλέον είπε ότι δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα, με τα οποία τον ενημέρωναν ότι κοστίζει 5.000 ευρώ για να του σπάσουν τα πόδια.
Για τις τηλεφωνικές απειλές, τα πράγματα ήταν απλά. Αρκεί να επικοινωνούσε με την Ασφάλεια ή με Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μέσα σε λίγες ώρες θα γνώριζε ο ίδιος και το πανελλήνιο από ποιόν αριθμό έγινε η κλήση, πού βρισκόταν ο απειλών και τι χρώμα εσώρουχο φορούσε κατά τη συνομιλία. Εάν ο Χάρης Θεοχάρης δεν έμαθε ποιοι τον απειλούσαν ανώνυμα είναι επειδή δεν θέλησε.
Στα σοβαρότερα. Ο βουλευτής καταγγέλλει ότι δέχτηκε πολιτική πίεση για να μην κάνει ελέγχους. Εδώ χρειάζονται τεκμήρια. Να πει ποιος επικοινώνησε μαζί του, τη μέρα και την ώρα και κυρίως ποιους ήθελε να προστατεύσει από τον φορολογικό έλεγχο ο Αντώνης Σαμαράς και οι πέριξ αυτού. Να διευκρινίσει εάν ξεκίνησαν έλεγχοι που διακόπηκαν, εάν η προειδοποίηση ήταν προκαταβολική, εάν αφορούσε ολόκληρους κλάδους ή συγκεκριμένα πρόσωπα. Εάν δεν μπορεί να τα τεκμηριώσει αυτά, έχει μια άλλη επιλογή. Τη σιωπή.
Θα καταλαβαίναμε τον Χάρη Θεοχάρη στην περίπτωση που τα έλεγε όλα αυτά δημόσια, σε ξένη εφημερίδα, την περίοδο που δεχόταν τις απειλές, για να δείξει ότι μπορεί να ξεμπροστιάσει τους «φίλους και ευεργέτες του κόμματος». Εάν το έκανε παραμένοντας στη θέση του ώστε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προωθούσε. Η εκ των υστέρων διαπόμπευση της προηγούμενης κυβέρνησης δημιουργεί ερωτηματικά με βασικότερο το εξής: τον στήριξαν προεκλογικά οι «φίλοι και ευεργέτες του κόμματος» τους οποίους άφησε ανεξέλεγκτους;



