Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η «σιδηρά κυρία» του Κοινοβουλίου

«Θα τους ταράξει στην κανονικότητα» σχολίαζε κυβερνητικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την απόφαση-έκπληξη του Αλ. Τσίπρα να προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Θα τους ταράξει στην κανονικότητα» σχολίαζε κυβερνητικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την απόφαση-έκπληξη του Αλ. Τσίπρα να προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, διευκρινίζοντας ότι η βουλευτής του κόμματος από τη θεσμική θέση που θα κληθεί να αναλάβει «θα συμβάλει και μάλιστα με μεγάλη επιμονή στο να αποκτήσει επιτέλους το Ελληνικό Κοινοβούλιο τη θεσμική και λειτουργική υπόστασή του, η οποία, κατά κοινή ομολογία, τα τελευταία χρόνια καταρρακώθηκε». Η αλήθεια είναι ότι τα παραλυτικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και η υποβάθμιση των νομοθετικών λειτουργιών (διαδικασίες-εξπρές για τη συζήτηση και ψήφιση των νομοσχεδίων, δεκάδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αναρίθμητες τροπολογίες, απαξίωση των κανόνων λειτουργίας του κοινοβουλευτισμού, ακραίες αντιδημοκρατικές και προκλητικές συμπεριφορές κ.τ.λ.) οδήγησαν στη συστηματική απαξίωση του θεσμού. Η άλλοτε θορυβώδης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί – και θα κριθεί – εκ της θέσεώς της να παίξει τον κρίσιμο θεσμικό ρόλο του εγγυητή των συνταγματικών αρχών και λειτουργιών του κοινοβουλευτισμού ισορροπώντας μεταξύ των αντικρουόμενων θέσεων των κομμάτων και συνθέτοντας τις απόψεις σε κρίσιμες στιγμές που απαιτούν συγκλίσεις και υπερβάσεις.
Κάποιοι έσπευσαν να προδικάσουν την αδυναμία της κυρίας Κωνσταντοπούλου να διαδραματίσει επιτυχώς τον ρόλο αυτόν παραπέμποντας στους καβγάδες και στις αντιπαραθέσεις που είχε η ίδια στο πρόσφατο κοινοβουλευτικό παρελθόν. Ετσι η ΝΔ με δήλωσή της σχολίασε ότι, «ενώ ο υποψήφιος Πρόεδρος της Βουλής θα έπρεπε να σηματοδοτεί συναινέσεις και συνθέσεις ανάμεσα σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, προφανώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά αυτά», ενώ και το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι, «αντί να επιλεγεί ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει, επιλέχθηκε η μόνιμη πρωταγωνίστρια των κοινοβουλευτικών καβγάδων». Ο αντίλογος που διατυπώνεται από πολλές πλευρές και όχι μόνο από τον κομματικό της χώρο είναι ότι η μαχητική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται αρκετά καλά το θεσμικό πλαίσιο του ρόλου της. Απερχόμενοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες δεν διστάζουν να εκτιμήσουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «η Ζωή θα είναι μια καλή Πρόεδρος, προσηλωμένη στο γράμμα και στο πνεύμα του Κανονισμού της Βουλής».
Οσοι τη γνωρίζουν κυρίως με την ιδιότητά της ως νομικού διαβεβαιώνουν ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν πρόκειται να παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και όσα προβλέπονται για τις αρμοδιότητες και εξουσίες του τρίτου τη τάξει πολιτειακού παράγοντα της χώρας προσδίδοντάς της χαρακτηριστικά τυπολάτρη. Ενώ, όσον αφορά την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων λειτουργίας του Κοινοβουλίου, θεωρούν ότι θα είναι πρώτο της μέλημα. Μάλιστα ορισμένοι φοβούνται ότι «η ζωή των βουλευτών θα γίνει «μαρτύριο»» καθώς η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι αποφασισμένη να τηρήσει κατά γράμμα όλες τις λεπτομέρειες στις διαδικασίες (πραγματική και όχι εικονική συμμετοχή στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας ή των επιτροπών, ψηφοφορίες κ.τ.λ.).
Αίσθηση προκάλεσε η θερμή υποδοχή που της επεφύλαξε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος, εκτός από τις κόκκινες τουλίπες και τα λευκά τριαντάφυλλα που της προσέφερε και τα φιλιά, της παρείχε λεπτομερή ενημέρωση για τα θέματα που έχει να χειριστεί, ενημέρωση η οποία θα συνεχιστεί. Μάλιστα, μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν, όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου ρωτήθηκε πώς σχολιάζει το γεγονός ότι με όσα πρόσωπα είχε έρθει σε σύγκρουση αυτά δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν, εκείνη απάντησε με πνευματώδη διάθεση: «Ας προνοούν οι επόμενοι…»! Και πράγματι, βουλευτές με τους οποίους υπήρξαν ομηρικοί καβγάδες, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αν. Νεράντζης, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ Π. Ρήγας, οι βουλευτές Δ. Τζαμτζής, Μ. Κασσής, Β. Υψηλάντης και Κ. Τριαντάφυλλος, δεν είναι στη νέα Βουλή. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του τρίτου πολιτειακού παράγοντα της χώρας θα περάσει εύκολες στιγμές. Ενας από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» που θα έχει να αντιμετωπίσει είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης αλλά και άλλοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι, όπως λένε, «να δούμε τώρα τι θα κάνει με όσους διακόπτουν τους ομιλητές ή υπερβαίνουν τον χρόνο ομιλίας τους όπως έκανε εκείνη»…
Η κυρία Κωνσταντοπούλου θα είναι η νεότερη σε ηλικία βουλευτής (είναι 39 ετών) που αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της Βουλής, ενώ είναι η δεύτερη γυναίκα μετά την Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη (2004-2007). Είναι δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, ειδικευμένη στο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών και μεταπτυχιακό στη Σορβόννη επάνω στο Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και στην Αντεγκληματική Πολιτική στην Ευρώπη και δεύτερο μεταπτυχιακό στο Columbia (Νέα Υόρκη) με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στο Ποινικό Δίκαιο, εθνικό και διεθνές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk