Το ΒΗΜΑ ανοίγει τα αρχεία του: Η παράδοση της εξουσίας τότε και τώρα

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές μοιάζει να έχει κατακαθίσει ο θόρυβος από τη «φιέστα» της «Αριστεράς». Φιέστα; Και Αριστερά; Τίποτα από τα δύο, αν συγκρίνει κανείς το παρόν με το παρελθόν.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές μοιάζει να έχει κατακαθίσει ο θόρυβος από τη «φιέστα» της «Αριστεράς». Φιέστα; Και Αριστερά; Τίποτα από τα δύο, αν συγκρίνει κανείς το παρόν με το παρελθόν.
Τότε ήταν διακριτός ο κίνδυνος να ανατραπούν οι ισορροπίες που είχαν επιτρέψει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με την εκδίωξη της απριλιανής χούντας που παρέδωσε την εξουσία αμαχητί.
Τώρα η εναλλαγή στους κυβερνητικούς θώκους γίνεται τόσο ήρεμα ώστε ένας ξένος ταξιδιώτης διερχόμενος από τη χώρα μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η περασμένη Κυριακή ήταν μια εκλογική ημέρα που προφανώς θα σημαδέψει την πορεία της Ελλάδας μέσα ή έξω από την Ευρώπη.
Η νύχτα της ημέρας των εκλογών εφέτος δεν θύμιζε τίποτα από τα παλιά. Τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Επί σκηνής ο Ανδρέας Παπανδρέου παρελάμβανε την εξουσία μέσα σε χαρές και πανηγύρια χωρίς να γνωρίζει τι γινόταν πλάι του. Στο παρασκήνιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε τις δικές του κινήσεις που διασφάλιζαν την ομαλότητα στην πολιτική ζωή. Είχε στα χέρια του τις γραπτές παραιτήσεις της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων: οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΥΕΑ, ΓΕΝ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Προφανώς δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να υπηρετήσουν με την υπό συγκρότηση κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Το κόμμα δηλαδή του Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίον ο Κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός είχε αποκαλέσει «αριστερά της αριστεράς».
Ο Κ. Καραμανλής οργισμένος εδέχθη στο προεδρικό γραφείο τους τέσσερις αρχηγούς και με τον δικό του τρόπο απαίτησε και πέτυχε άρση των παραιτήσεων. Σε λίγη ώρα οι δύο στρατηγοί, ο αντιναύαρχος και ο αντιπτέραρχος, είχαν επιστρέψει στο Πεντάγωνο. Σχεδόν αμέσως άρχισαν να διαφωτίζουν τους νεότερους αξιωματικούς ότι η αλλαγή στην εξουσία δεν ήταν επικίνδυνη διαδικασία αλλά ύψιστη δημοκρατική λειτουργία.
Και επειδή «η νύχτα είναι γκαστρωμένη» κατά την παροιμιώδη ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη, στο ΠαΣοΚ ελάμβαναν τις ίδιες ώρες πρόσθετα μέτρα για την εξασφάλιση της ομαλότητας και της ησυχίας.
Ο άνθρωπος που ανέλαβε την ευθύνη για την τήρηση της τάξεως σε μια πρωτεύουσα όπου κυριαρχούσαν ομάδες διαδηλωτών με κόκκινες σημαίες ήταν ο απόστρατος στρατηγός Αντώνης Δροσογιάννης, άτυπος επικεφαλής της ασφαλείας του ΠαΣοΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο στρατηγός Δροσογιάννης είχε λάβει ένα τηλεφώνημα από τον αρχηγό της αστυνομίας ότι η αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την τάξη στο κέντρο της Αθήνας όπου πλήθη διαδηλωτών εκινούντο με άγνωστες προθέσεις. Ηταν ένα μείγμα οπαδών του ΠαΣοΚ αλλά και των δύο άλλων αριστερών κομμάτων, δηλαδή του ΚΚΕ και του ΚΚΕ-Εσ. που γιόρταζαν μαζί την εκλογική νίκη δίνοντας το νόημα που ήθελε ο καθένας στη νίκη αυτή.
Ο αντισυνταγματάρχης των ΛΟΚ Αντώνης Δροσογιάννης ήταν μαχητής του Γράμμου. Υποδιοικητής επίσης ήταν και ο αντισυνταγματάρχης Παναγόπουλος. Διοικητής και των δύο ήταν ο συνταγματάρχης Περικλής Παπαθανασίου. Αργότερα, μετά τις εκλογές του 1981, η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ με εισήγηση του Δροσογιάννη προήγαγε τον Παναγόπουλο στη θέση του αρχηγού ΓΕΣ.
Κατά τη διάρκεια μιας δεξιώσεως έκπληκτοι οι προσκεκλημένοι άκουσαν τον υπουργό Εθνικής Αμύνης (Στρατηγός Δροσογιάννης) να φωνάζει: «Ελα εδώ, χοντρέ!». Οι πληροφορημένοι διέδωσαν αμέσως το περιστατικό. Βρισκόμαστε στο Καστρί και οι εκλογές έχουν ουσιαστικά κριθεί. Το ΠαΣοΚ είναι ο μεγάλος νικητής. Ο Α. Δροσογιάννης, ως υπεύθυνος ασφαλείας του Α. Παπανδρέου, ενημερώνει τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι μεγάλες διαδηλώσεις με πανηγυρισμούς γίνονται στο κέντρο της Αθήνας. Η αστυνομία ανησυχεί και δεν μπορεί να εγγυηθεί την τάξη στην πρωτεύουσα. Ο Δροσογιάννης προσθέτει ότι ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών ζητεί οδηγίες από τη «νόμιμη κυβέρνηση» (η οποία δεν έχει ορκιστεί ακόμη!). Σε λίγα λεπτά ο στρατηγός Δροσογιάννης φεύγει από το Καστρί και πηγαίνει στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών στην οδό Σταδίου. Εκεί παραδίδει στον διευθυντή ένα χειρόγραφο του Α. Παπανδρέου με το οποίο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δίνει εντολή στην αστυνομία να υπακούει στις διαταγές του στρατηγού Δροσογιάννη.
– Και τι θα κάνω, Στρατηγέ, αν μας επιτεθούν οι διαδηλωτές;
– Θα τους αντιμετωπίσεις διά των όπλων, ρε βλάκα!
Ολοι οι ακούσαντες έβαλαν τα γέλια ενώ ο στρατηγός Δροσογιάννης έμεινε εκεί ως τις 4 το πρωί. Απολογισμός της νύχτας – επεισόδιο ουδέν.
Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά, η Ελλάδα έχει γίνει μια από τις πιο πολιτισμένες πολιτικά χώρες.
Ούτε προνουντσιαμέντα ούτε, πολύ περισσότερο, αιματηρές διαδηλώσεις υπάρχουν. Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν ένα τυπικό σκετς μεταξύ απερχομένου και νέου πρωθυπουργού που αντήλλαξαν φιλοφρονήσεις εκ του μακρόθεν. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να παραδώσει τα γραφεία στον νέο πρωθυπουργό. Οσοι έσπευσαν να επικρίνουν τον απελθόντα Α. Σαμαρά προφανώς δεν θυμούνται ή δεν έχουν ποτέ πληροφορηθεί ότι σε πολύ χειρότερη κατάσταση άφησε το πρωθυπουργικό γραφείο ο Γεώργιος Ράλλης όταν έφυγε από αυτό αφήνοντάς το με ανοιχτές όλες τις πόρτες. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν προηγουμένως συναποκομίσει όλα τα προσωπικής χρήσεως αντικείμενα του γραφείου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk