Ομαδικά πυρά από το Βερολίνο

Εργο για ατσάλινα νεύρα. Η γερμανική κυβέρνηση απέσυρε μέσα σε λίγες ώρες την πρόταση που είχε διαρρεύσει για την παροχή νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εργο για ατσάλινα νεύρα. Η γερμανική κυβέρνηση απέσυρε μέσα σε λίγες ώρες την πρόταση που είχε διαρρεύσει για την παροχή νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η δραματική σύγκρουση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα έκανε, σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel», αναπόφευκτη την απόσυρση. Η εξαγγελία του έλληνα υπουργού Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί πλέον με την τρόικα τορπίλισε εκ των προτέρων το πιθανό εγχείρημα.
Θεωρητικά, απόσυρση δεν σημαίνει ματαίωση. Το Βερολίνο, σύμφωνα πάντα με το «Spiegel», είναι διατεθειμένο να επανέλθει στην πρότασή του αν η Αθήνα αποδεχθεί τους όρους του. Πρακτικά όμως δεν πρόκειται να ξαναβγεί από το συρτάρι, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει τη στρατηγική της ρήξης.
Τα μάτια όλων στο Βερολίνο ήταν στραμμένα προς τη σύνοδο κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα γινόταν η πρώτη «ιστορική» συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα. Η στάση της καγκελαρίου έναντι του έλληνα νέου πρωθυπουργού, έλεγε ανώτερος αξιωματούχος των Χριστιανοδημοκρατών που θέλει να μείνει ανώνυμος, είναι: «Ας τον αφήσουμε να έρθει, αυτός έχει ανάγκη, εγώ έχω τα λεφτά».
Μετά την επιμονή της Αθήνας η καγκελάριος, πράττοντας κατά την αρχή «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», πήρε την πρωτοβουλία στα χέρια της.
Στο παιχνίδι αυτό είχε και έναν μάλλον ιδανικό συμπαίκτη: τον κ. Ντάισελμπλουμ. Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν είναι γνωστός για τις ιδιαίτερες διπλωματικές του δεξιότητες. Πιθανόν λοιπόν, εικάζεται από διπλωμάτες στο Βερολίνο, να ερέθισε με τον τρόπο του υπέρ το δέον τους έλληνες συνομιλητές του – με αποτέλεσμα να τους κάνει να αντιδράσουν και αυτοί υπέρμετρα. «Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επικοινωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στο Βερολίνο» έλεγε ο αξιωματούχος.
Τα γεγονότα της Παρασκευής ανατρέπουν τα πάντα και στο Βερολίνο: ρόλους, σχέδια, τακτικές.
Μέχρι τώρα, εν όψει μιας «βουβής» καγκελαρίου, μιλούσαν στη δημοσιότητα για το «ελληνικό πρόβλημα» μόνο ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο πιο μετριοπαθής από αυτούς ήταν αναμφισβήτητα ο κ. Γκάμπριελ. Την περασμένη Τετάρτη βεβαίωνε ότι θα υποστηρίξει αμέριστα τον κ. Τσίπρα στον αγώνα κατά της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης. «Αν το κάνει αυτό θα είμαι μαζί του» είπε. Ταυτόχρονα όμως δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης συνιστούν παραβίαση των μνημονιακών συμφωνιών και ότι αν αυτό συνεχιστεί, τα ευρωπαϊκά χρήματα θα παύσουν να ρέουν στα ελληνικά ταμεία – κάτι που θα οδηγούσε την Ελλάδα στην έξοδο από την ευρωζώνη. Τα γεγονότα της Παρασκευής δεν θα τον κάνουν μάλλον θερμότερο υποστηρικτή του κ. Τσίπρα.
Πολύ πιο οξύς ήταν ο κ. Σόιμπλε, για τον οποίο η τήρηση των συμφωνιών έχει χαρακτήρα ταμπού. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε συζήτηση, αλλά τα βασικά δεν μπορούν να αλλάξουν» έλεγε λίγες ώρες πριν από το «σκάνδαλο» της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθετε, η στάση του Βερολίνου έχει γενική αποδοχή στην Ευρώπη και επομένως η Αθήνα «θα είναι δύσκολο να μας εκβιάσει». Πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα ανεβάσει κι αυτός τους τόνους κατά της Αθήνας.
Οι Γερμανοί τα είχαν ήδη «παίξει» μπροστά στην ιλιγγιώδη ταχύτητα που ανέπτυσσε από τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση. Οχι λίγοι γοητεύονταν από τη διαπίστωση του «Spiegel» ότι «ο Τσίπρας άλλαξε ήδη την Ευρώπη».
Ομως οι πιο έμπειροι πολιτικοί διακατέχονταν από δύο άλλα συναισθήματα: δέος και θυμηδία. Δέος μπροστά στην απίστευτη αποφασιστικότητα της «ανώμαλης» συμμαχίας αριστερών – δεξιών. Και θυμηδία μπροστά στον ερασιτεχνισμό, καθώς και στο «φιγουρατζίδικο» στυλ νεόκοπων πολιτικών όπως ο κ. Βαρουφάκης.

«Για να συμφωνήσουμε στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα χρειαστήκαμε δύο μήνες σκληρές διαπραγματεύσεις»
έλεγε υπομειδιώντας ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γιόαχιμ Πος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ χρειάστηκαν δύο δευτερόλεπτα».
Ο ίδιος δήλωνε ότι αδυνατεί να διακρίνει κάποιο σύστημα στις δηλώσεις των διαφόρων υπουργών. «Θα τους συμβούλευα να αποσυρθούν για λίγες ημέρες σε ένα μυστικό μέρος και να επεξεργαστούν εκεί ένα συνεκτικό πρόγραμμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να έχουν κάποιες δυνατότητες επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους» έλεγε.
Οι γερμανοί πολιτικοί διαισθάνονταν βέβαια ότι τα δύσκολα πλησιάζουν και ότι θα εκδηλωθούν αμέσως μόλις τεθεί το θέμα της παράτασης του προγράμματος. Και αυτό επειδή γνώριζαν ότι οι απόψεις των δύο πλευρών είναι διαμετρικά αντίθετες: η Αθήνα θέλει παράταση με μη μνημονιακούς όρους – κάτι που βγάζει εκτός παιχνιδιού την τρόικα – ενώ το Βερολίνο επιμένει στις παλιές διαδικασίες. «Προτού συζητήσουμε για όποια παράταση, πρέπει πρώτα να κλείσουμε το τρέχον πρόγραμμα» έλεγε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Μπάρτλε. «Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την τρόικα και την εκπλήρωση των όρων του Μνημονίου».
Και αυτό είναι προφανώς παρελθόν, «χιόνι», όπως λένε οι Γερμανοί, «από τον περασμένο χρόνο».
Ενας συμβιβασμός βέβαια δεν αποκλείεται. Μια νέα συμβιβαστική διάθεση εκ μέρους της Αθήνας όμως δεν φτάνει. «Το βασικό για τη Μέρκελ είναι να μη φανεί ότι υποχωρεί» λέει ο ανώνυμος αξιωματούχος. Τυχόν συμφωνία λοιπόν, ακόμη και αν απέφερε πολλά στην Αθήνα, δεν θα πρέπει να πλήττει στο ελάχιστο το γόητρο της καγκελαρίου.
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το προσωπικό. «Ο Σταϊνμάγερ και ο Κοτζιάς τα βρήκαν ήδη» λέει ο ίδιος αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Η καγκελάριος και ο έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτει, είναι όμως το ιδανικό… αταίριαστο ζευγάρι. Κι αυτό είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσέγγιση Αθήνας – Βερολίνου.


Χανς Μίχελμπαχ: «Ελπίζω να λογικευθούν»

Εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών

Κίνδυνο για την Ελλάδα και όχι για την Ευρώπη αποτελεί η νέα κυβέρνηση, υποστηρίζει ο Χανς Μίχελμπαχ, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών σε οικονομικά θέματα.


Πώς κρίνετε τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα;
«Ηδη το γεγονός ότι οι ριζοσπάστες αριστεροί και οι ριζοσπάστες δεξιοί συμπράττουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί μεγάλη σύγχυση. Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης, όπως η διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων και η διακοπή της συνεργασίας με την τρόικα, προκαλούν ρήξη στις συμφωνίες. Αυτό πρέπει να έχει ορατές συνέπειες. Εχω την εντύπωση ότι η πολιούχος θεά Αθηνά το έσκασε από την πόλη παίρνοντας μαζί της και τη σοφία. Ελπίζω ότι οι συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να ξαναγίνει λογική».
Είναι ο Τσίπρας κίνδυνος για την Ευρώπη;
«Η Ευρώπη δεν θα καταστραφεί από τον κ. Τσίπρα. Ο νέος πρωθυπουργός είναι μάλλον κίνδυνος για τη χώρα του».
Αναγνωρίζετε στη νέα κυβέρνηση το δικαίωμα να επαναδιαπραγματευθεί τις συμφωνίες;
«Αν η κυβέρνηση έχει ιδέες για το πώς μπορεί να επιτύχει έναν στόχο με άλλα μέσα, γιατί όχι. Η προϋπόθεση γι’ αυτό είναι όμως η τήρηση των συμφωνιών. Οποιος πιστεύει κάτι άλλο, θα προσκρούσει σύντομα σε μεγάλες δυσκολίες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk