Το επταήμερο του Διόδωρου

Δεν θα πάμε για ψάρεμα σήμερα: βαριά σύννεφα σκέπασαν Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά, θυελλώδεις νοτιάδες με βροχές και καταιγίδες έρχονται – όχι ότι έλειψαν πολύ

Το επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Ναπολέοντες και Λένιν

Η συμβιβαστική λύση θα είναι να κουρευτεί η τρόικα, να πάψει να νιώθει μειονεκτικά ο Γ. Βαρουφάκης

Δεν θα πάμε για ψάρεμα σήμερα: βαριά σύννεφα σκέπασαν Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά, θυελλώδεις νοτιάδες με βροχές και καταιγίδες έρχονται – όχι ότι έλειψαν πολύ, ανάπαυλα δύο-τριών ημερών είχαμε, που μας επέτρεψαν να πάμε με τον Βασίλη για ψάρεμα στην «Μπούκα», στην είσοδο της λιμνοθάλασσας Κοτύχι, λίγο πιο πάνω από τα Λεχαινά.

Σαν να ακολουθεί ο καιρός την πολιτική, συνέπεσαν οι μπουνάτσες εδώ με την τριήμερη ανακωχή που ακολούθησε τις εκλογές για να δοθεί χρόνος στους νικητές να πανηγυρίσουν – εμείς χάσαμε καθαρά, ημερολόγιό μου: τελευταίο από τα κόμματα της Βουλής το ΠαΣοΚ, μόλις 4,68%, πίσω ακόμη και από τους ΑΝΕΛ που έλαβαν 4,75% και βρέθηκαν στην κυβέρνηση. Διπλή ντροπή – και αν μετρήσουμε ότι η Χρυσή Αυγή ήταν το τρίτο κόμμα, τριπλή ντροπή.
Οι φουρτούνες στο ελληνικό και ευρωπαϊκό σκηνικό άρχισαν αμέσως μετά τον θρίαμβο: την Τετάρτη καταβαραθρώθηκε το χρηματιστήριο και αναλήφθηκαν στους ουρανούς τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο γιατί μπορεί να είναι προσωρινό: την Πέμπτη ο Μάρτιν Σουλτς του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε πως όχι μόνο υπήρξαν διαφωνίες στη συζήτησή του με τον Αλέξη Τσίπρα της κυβέρνησης αλλά και ότι ήταν «κουραστική».
Συμπεραίνω πως τον ξεθέωσε στα συνθήματα ο πρωθυπουργός μας. Φοβάμαι λοιπόν πως θα πάθει υπερκόπωση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που τούτη την ώρα που γράφω εγώ ακούει τον Γιάνννη Βαρουφάκη να του αναλύει τις μεγαλοφυείς, πλανητικής εμβέλειας, συλλήψεις του.
Και ούτε καν υποπτεύονται οι εταίροι και δανειστές μας τι τους περιμένει ακόμη. Διότι έχει τρεις τουλάχιστον Ναπολέοντες η κυβέρνηση: Γιάνννη Βαρουφάκη, Νίκο Κοτζιά, Πάνο Καμμένο. Και έναν Λένιν, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, μία Ρόζα Λούξεμπουργκ και Πασιονάρια ταυτόχρονα, τη Νάντια Βαλαβάνη – και όλους αυτούς πρέπει να τους συντονίσει ο Μεγαλέξης Τσίπρας, που δεν επαναλαμβάνει το ιστορικό λάθος του Μεγαλέξαντρου: στόχος της εκστρατείας του είναι η κατάκτηση της Δύσης και όχι της Ανατολής.
Τι σκέπτονται οι Ναπολέοντες;


  • Βγήκε ο Ντάισελμπλουμ από το Μαξίμου, δεν έγιναν δηλώσεις. Καλός οιωνός γιατί την προηγουμένη ο πρωθυπουργός μας είχε έτοιμες, γραμμένες και τις διάβαζε, τις δηλώσεις που έκανε μετά τις συνομιλίες με τον Μάρτιν Σουλτς – που σημαίνει πως ήταν έτοιμες από πριν, αυτός θα απάγγελλε το δικό του ποίημα ό,τι και αν έλεγε στη συζήτηση ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Δεν είναι ανακόλουθος ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε πράξη τις παραινέσεις του το Υπουργικό Συμβούλιο: «Θα κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν με διάλογο, αλλά χωρίς συμβιβασμούς». Ο διάλογος γίνεται για να περνά η ώρα – ή για να κρατάμε τα προσχήματα;
  • Αν έτσι έχουν τα πράγματα, νομίζω πως η σοφότερη διαπραγματευτική τακτική είναι να κρατήσουμε ομήρους τον επικεφαλής του Eurogroup και τη συνοδεία του. Και να τους απελευθερώσουμε μόνο όταν δεχθούν τους όρους της ελληνικής κυβέρνησης οι συνεταίροι μας Ευρωπαίοι.
Αλλά δεν πανικοβάλλομαι, ημερολόγιό μου: και την εποχή του παππού μου, πριν από 35-40 χρόνια, κάτι τέτοια έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εξω οι βάσεις, έξω από την ΕΟΚ, έξω από το ΝΑΤΟ – τίποτε από αυτά δεν έγινε. Γιατί να μην ακολουθήσει και σε αυτά τον δάσκαλο ο καλύτερός του μαθητής Αλέξης Τσίπρας;
Βέβαια, η μεγάλη διαφορά από την εποχή του παππού μου είναι ότι τότε η κυβέρνηση μπορούσε όχι μόνο να δανείζεται αλλά και να τυπώνει χρήμα στον Χολαργό, στο Νομισματοκοπείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Και να φεύγαμε από την ΕΟΚ δεν χάλαγε ο κόσμος, μόλις είχαμε γίνει μέλος του κλαμπ, δεν υπήρχαν οι αλληλεξαρτήσεις που υπάρχουν τώρα.
Ενώ αν φύγουμε τώρα… σύγκρυο με πιάνει που το σκέπτομαι. Δεν μπορεί, αποκλείεται. Ούτε καν ο μεγάλος Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο μέγιστος Νίκος Κοτζιάς δεν μπορεί να σκέπτονται ψύχραιμα τέτοιο ενδεχόμενο. Οσο Ναπολέοντες και αν είναι.
Στεφανοθήκες και λειψανοθήκες


  • Αποκλείεται — όμως παίρνουμε και τα μέτρα μας: λάδι και κρασί έχουμε δικό μας, αγοράσαμε αρτοποιητικό μηχάνημα για να έχουμε το ψωμάκι μας, ξύλα για το τζάκι μάς στέλνει από το δάσος του Σέργουντ εξάδελφος της Ιζαμπώς, τραχανά και χυλοπίτες έχουμε από το καλοκαίρι – πρωτεΐνες δεν έχουμε, για τούτο το έριξα στο ψάρεμα.
Πιάσαμε κάτι λαβράκια και κάτι κέφαλους ναααα – με το συμπάθιο. Αν εξαιρέσουμε το αντιμάμαλο που ταρακουνούσε τη βάρκα του Βασίλη καθώς βγαίναμε από την μπούκα προς τη θάλασσα, όλα ήσαν γαλήνια, ημερολόγιό μου. Θεοσκότεινα, γιατί είχε νυχτώσει αλλά ήρεμα και βουβά τα νερά.
Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Οξειά δίπλα μας φαίνονταν, να απλώσεις το χέρι να τα πιάσεις τα νησιά. Ακόμα και η Λευκάδα διακρινόταν στο βάθος. Από το Κάστρο μας έστελνε χαιρετισμούς η Ιζαμπώ με φωτεινά σήματα και εμείς την ενημερώναμε συνεχώς με sms: κέφαλος, πάνω από δύο κιλά· λαβράκι, μικρό, κοντά στο κιλό· τσιπούρα θεόρατη· λαβράκι μεγάλο, – με τις δύο συρτές μας όλα αυτά. Θα γεμίσει ο καταψύκτης, ας κάνουν ό,τι θέλουν μετά οι Ναπολέοντες και οι Λένιν.
Μεγάλοι ψαράδες, ως και μαθητές του Ναζωραίου θα μπορούσαμε να είχαμε γίνει.
  • Τέλειωσε και η συνάντηση Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ. Ούτε μια ώρα δεν κράτησε. Κακό αυτό. Ο Ναπολέων Βαρουφάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν μιλά με την τρόικα και ούτε θέλει παράταση του Μνημονίου. Ο Ντάισελμπλουμ δεν τοποθετήθηκε, είπε απλώς «περιμένουμε τις προτάσεις σας» – καλό αυτό, δεν έχουμε ρήξη ακόμη· ας ελπίσουμε ότι κάτι θα κατεβάσει η κούτρα τους να προτείνουν γιατί ως τώρα δεν θέλουμε αυτό, δεν θέλουμε εκείνο είναι η στάση της κυβέρνησης.
  • Αλλά μπορεί να με κάνουν αισιόδοξο η χθεσινή καλή ψαριά και η αναμενόμενη καταιγίδα. Θα μας περικυκλώνουν κεραυνοί και άνεμοι, θα χτυπάει ανελέητα η βροχή την κεραμιδένια στέγη του κάστρου και εμείς θα αγκαλιαζόμαστε, δήθεν τρομαγμένοι.
Για την ώρα λοιπόν καλά πάμε – είναι και που κατέθεσαν τα στεφάνια του γάμου τους ο Αλέξης Τσίπρας στο Σκοπευτήριο και ο Πάνος Καμμένος στα Ιμια. Καθένας με τη στεφανοθήκη του και τη λειψανοθήκη του, ενθουσιάστηκαν οι οπαδοί τους.
Αλλά μήπως με την τόση λατρεία για τα στέφανα, δεν έχουν σε υπόληψη τον πολιτικό μας γάμο με την Ενωση; Δεν ξέρω, ημερολόγιό μου, θα δούμε.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Ο ελευθερόφρων κομμουνιστής με δραστηριοποίηση στη θεωρία παιγνίων ας αποφύγει στην πράξη το σκληρό πόκερ όσο άπαιχτος παίκτης κι αν θεωρεί ότι είναι· γιατί το χαρτί μας είναι πολύ αδύναμο και ρισκάρει να παίξει εν ου παικτοίς με τα ρέστα μας· που είναι και δανεικά.
ΣΤΑΥΡΟΣ («STEVE THE GREEK»)
***
Εχω τη γνώμη ότι κακώς κατακρίνουν τον κ. Βαρουφάκη για τον «λιτό βίο» που μας ζητάει από εδώ και πέρα. Ο ίδιος τον εφαρμόζει πολλά χρόνια τώρα: γράφει το όνομά του « Γιάνης» με ένα «ν». Για να του περισσεύει μελάνι να γράφει τα καθόλου λιτά άρθρα του.
Ιωάννης εξ Ιωαννίνων
***
Μετά το κοσμογονικό γεγονός της π. Κυριακής θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τις βραχυγραφίες π.Σ. και μ.Σ., αλλά το καίριο ερώτημα είναι «πού βαδίζομεν», καθότι ουδείς μετά ΣΥΡΙΖΑ προφήτης. Απεναντίας, πολλοί ήσαν οι π.Σ. προφητεύσαντες περί προσθήκης στο όλον αριστερό μιας δεξιάς πλατφόρμας.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΗΣΑΪΑΣ μ.Χ.
***
Ελπίζω ο νέος υπουργός Αμύνης να στείλει καταδιωκτικά αεροπλάνα να σταματήσουν τους από αέρος ψεκασμούς.
Σώφρων εκ Πειραιώς
***
Μην ανησυχείτε: και να βγούμε από το ευρώ, θα φροντίσει ο Κοτζιάς να μπούμε στο ρούβλι.
Παναγιώτης Τυβίγγιος
Στο «Dancing with the stars» αυτής της εβδομάδας, ο περιζήτητος καβαλιέρος Αλέξης διάλεξε για παρτενέρ του μια εντελώς (Κ)αμένη ντάμα. Κρίμα, γιατί το θέαμα αναμένεται κάτω του μετρίου ενώ οι σπόνσορες – δηλαδή εμείς – θα χάσουν τα λεφτά τους.
Ηλίας Κ. @gmail.com
***
Τη μια επίκληση πάνω στην άλλη έκανε για να τον βοηθήσει ο Θεός, – αλλά εις μάτην: ο Θεός, μέσω των εκπροσώπων του, είχε προκρίνει τον νέο-ένθεο Αλέξη και έτσι επήλθε η επίκληση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τον Αντώνη να συμπεριφερθεί σαν πρόεδρος δεκαπενταμελούς.
Γ. Κ. @otenet.gr
***
Σαν την παλιά διαφήμιση (πουφ και τάλιρο) είναι οι δηλώσεις των νέων υπουργών: «μπαρούφα και (χαμένο) εκατομμύριο».
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk