Παράλληλοι κόσμοι

Παρακολουθώντας κανείς την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών και τις τοποθετήσεις του απερχόμενου υπουργού κ. Γκίκα Χαρδούβελη και του νέου κ. Γιάνη Βαρουφάκη σχημάτιζε την εντύπωση ότι οι δύο καθηγητές ζουν σε… παράλληλους κόσμους.

Παράλληλοι κόσμοι | tovima.gr
Παρακολουθώντας κανείς την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών και τις τοποθετήσεις του απερχόμενου υπουργού κ. Γκίκα Χαρδούβελη και του νέου κ. Γιάνη Βαρουφάκη σχημάτιζε την εντύπωση ότι οι δύο καθηγητές ζουν σε… παράλληλους κόσμους.
Στον κόσμο του κ. Χαρδούβελη ο χρόνος είναι περιορισμένος. Για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας και να αποφύγουμε το «ατύχημα» η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να κλείσει την αξιολόγηση, να πάρει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για την ένταξη στην Προληπτική Γραμμή ECCL για να μπορέσει να σηκώσει λεφτά από την αγορά, να ενισχύσει τη ρευστότητα της οικονομίας και να στηρίξει την ανάκαμψη.
Στον κόσμο του κ. Βαρουφάκη χρόνος… υπάρχει. Οι συγκυρίες δεν πιέζουν. Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα κινηθεί εκτός «πεπατημένης». Θα επιδιώξει, όπως είπε, μια συμφωνία-γέφυρα με τους πιστωτές, δηλαδή μια παράταση του υφισταμένου προγράμματος διότι χωρίς πρόγραμμα οι τράπεζες δεν μπορούν να αντλούν ρευστότητα από τον ELA. Στη συνέχεια θα διαβουλευτεί με τους πιστωτές (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ) με στόχο «μια Ελλάδα που θα μεταρρυθμιστεί ουσιαστικά, που θα βάλει τέλος στην εσωστρέφεια και στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση». Δηλαδή, θα διαπραγματευθεί – ποιος ξέρει για πόσο χρόνο – τη νέα σχέση με την τρόικα, τη λύση για το χρέος, που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να περιλαμβάνει «κούρεμα», για το οποίο οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ακούνε λέξη, και μια συμφωνία τύπου Νew Deal για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και όσο κρατάει η διαπραγμάτευση, η δόση των 7,2 δισ. ευρώ θα παραμένει «παγωμένη», οι αγορές κλειστές και η χρηματοδότηση της χώρας θα εξαρτάται αποκλειστικά από τα χρήματα που θα δίνει με το σταγονόμετρο η ΕΚΤ μέσω του ELA.
Και μέσω αυτού του μηχανισμού το Δημόσιο καλείται μόνο το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου να πληρώσει 2,1 δισ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ, να ανανεώσει έντοκα γραμμάτια ύψους 7 δισ. ευρώ και να ανταποκριθεί στα τρέχοντα έξοδά του, τη στιγμή που στα έσοδα παρατηρείται υστέρηση ύψους 2 δισ. ευρώ εξαιτίας των εκλογών. Η κάλυψη των αναγκών αυτών με εναλλακτικούς τρόπους είναι προφανές ότι αφαιρεί ρευστότητα από την αγορά, με ορατό τον κίνδυνο επιστροφής σε ύφεση και ανεπανόρθωτης βλάβης στην οικονομία.
Και όπως στη θεωρία του Σύμπαντος των παράλληλων κόσμων, κάθε φορά που μια νέα πιθανότητα εξερευνάται το Σύμπαν διχάζεται και διαχωρίζεται σε παράλληλους κόσμους που ο καθένας εξελίσσεται στο σύμπαν που ο ίδιος δημιουργεί, έτσι και στους κόσμους των κ.κ. Χαρδούβελη και Βαρουφάκη η εκδοχή του ενός μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή του «ατυχήματος» και του άλλου στο «ατύχημα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk