Στην εποχή των smartphones και των social media, η φυσική υπόσταση της φωτογραφίας έχει αντικατασταθεί από την ψηφιοποιημένη, φιλτραρισμένη εκδοχή της. Τη στιγμή που οι σύγχρονες συσκευές έχουν μετατρέψει τους πάντες σε… επαγγελματίες φωτογράφους, οι οποίοι σπεύδουν να μοιραστούν τα βιώματά τους με φίλους και γνωστούς πλημμυρίζοντας τους λογαριασμούς τους με εκατομμύρια λήψεις, η πραγματική εκτυπωμένη φωτογραφία μάλλον θυμίζει κάτι από τη νοσταλγία του παρελθόντος.

Αυτό προβλημάτισε μια ομάδα νέων από το Σαν Φρανσίσκο, στις ΗΠΑ, οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια θήκη που να μετατρέπει το smartphone σε φωτογραφική μηχανή Polaroid. Το Prynt, όπως ονομάζεται το καινοτόμο προϊόν τους, αγκαλιάζει τη συσκευή, επιτρέποντας στον χρήστη την εκτύπωση των επιλεγμένων φωτογραφιών του μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Ακόμα, η επιλογή επαυξημένης πραγματικότητας, μετατρέπει τις εκτυπωμένες φωτογραφίες σε… βίντεο με τη βοήθεια της συνοδευτικής εφαρμογής.

«Ζωντανές» φωτογραφίες στη στιγμή

Σύμφωνα με τους επινοητές της, η φωτογραφική θήκη τοποθετείται στο smartphone όπως μια κοινή θήκη. Δεν απαιτείται η ενεργοποίηση Bluetooth ή Wi-Fi καθώς η συσκευή «κουμπώνει» επάνω στη θήκη, η οποία λειτουργεί με ανεξάρτητη μπαταρία χωρίς να «ξεζουμίζει» ενεργειακά το κινητό.

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να βγάλει μια φωτογραφία και στη συνέχεια να πατήσει την επιλογή print στην εφαρμογή του Prynt. Η διαδικασία της εκτύπωσης δεν απαιτεί μελάνι, καθώς το ειδικό χαρτί παραπέμπει σε «στιγμιαίο φιλμ».

Οι στατικές λήψεις μπορούν να «ζωντανέψουν» ως εξής: ο χρήστης καταγράφει ένα βίντεο μέσω της εφαρμογής και εκτυπώνει την όλη εμπειρία του σε μια φωτογραφία. Στη συνέχεια, σαρώνοντας την εκτυπωμένη φωτογραφία με τη βοήθεια της κάμερας του κινητού, μπορεί να απολαύσει την εμπειρία του με κίνηση, ενεργοποιώντας το βίντεο στην οθόνη της συσκευής.

Για την ώρα, η θήκη Prynt βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Kickstarter και είναι συμβατή με συσκευές iOS και Android και συγκεκριμένα με τα iPhone 5, 5S, 5C, 6 της Αpple και Galaxy S4 και S5 της Samsung.