Περίπου 60 εκατομμύρια Αμερικανούς κάνει να οχυρωθούν η χιονοθύελλα «Τζούνο» («Ήρα») που χτυπά με σφοδρότητα τις βορειοανατολικές ΗΠΑ και έχει κάνει ακόμη και τη Νέα Υόρκη να μοιάζει με νεκρό τοπίο.

Προβλήματα σε κάθε είδους μετακίνηση, απαγόρευση κυκλοφορίας στην ίδια τη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος της οποίας έχει προετοιμάσει την πόλη για τη «χειρότερη χιονοθύελλα στην πρόσφατη ιστορία».

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες περιμένουν να πέσει χιόνι μέχρι και 76 εκατοστών ενώ η ταχύτητα των ανέμων στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης προβλέπεται ακόμη και στα 80 χλμ./ώρα.

Η κυκλοφορία αυτοκινήτων σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Κονέκτικατ έχει απαγορευτεί για λόγους ασφαλείας. Τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς έχουν περικοπεί και τα σκάφη στον ποταμό Χάντσον θα μείνουν δεμένα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κούομο εξέδωσε απαραγόρευση μετακίνησης με οποιοδήποτε όχημα (εκτός αν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη) από τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε 13 κομητείες, ανάμεσά τους και την ίδια την μεγαλούπολη.

«Εάν οδηγείτε μετά τις 23:00 σε οποιοδήποτε δρόμο, διαπράττετε παράβαση. Μπορεί να γίνει ζήτημα ζωής ή θανάτου, οπότε επιβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσοχή» είπε ο Κουόμο.

Ανάλογες ήταν οι προειδοποιήσεις και των γύρω πολιτειακών αρχών.

Την ανησυχία δείχνει η κατάσταση που επικρατούσε τις αμέσως προηγούμενες ώρες στα καταστήματα: Πολλά από αυτά είχαν πουλήσει κάθε φτυάρι που είχαν στην αποθήκη, ενώ έχουν αρχίσει να καταγράφονται, σύμφωνα με το Reuters, ελλείψεις και σε είδη τροφίμων.