Αποκλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατά το άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 8,5% από 8,8% στο άνοιγμα των συναλλαγών, η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 9,08% από 9,2%, η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 9,756% από 10,01% στο άνοιγμα των συναλλαγών. Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται σταθεροποιητικά στο 8,8%.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι ενδεικτικό ενός ευρύτερου πολιτικού φαινομένου στην Ευρώπη που περιλαμβάνει την αύξηση των ποσοστών των μη-παραδοσιακών κομμάτων. Τροφοδοτείται δε από τις ανησυχίες σχετικά με τα απογοητευτικά επίπεδα ανάπτυξης, την ανεργία και άλλα κοινωνικά ζητήματα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι για να περιορισθούν οι κίνδυνοι και η αυξημένη μεταβλητότητα ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι η χαλάρωση της λιτότητας θα συνοδευτεί από μια μεγάλη ώθηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ότι η ελάφρυνση του χρέους θα επιδιωχθεί με τάξη τρόπο, και ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε εποικοδομητικές συζητήσεις με τη Γερμανία και άλλους ευρωπαίους εταίρους.