Πεντάστερο για τους «αρχηγούς» οι φυλακές Κορυδαλλού

Και του πουλιού το γάλα είχαν τα «μεγάλα κεφάλια» που κατηγορούνται για εμπλοκή στο κύκλωμα των εκβιαστών και ήταν στις φυλακές με ανέσεις σαν να ήταν στο σπίτι τους

Και του πουλιού το γάλα είχαν τα «μεγάλα κεφάλια» που κατηγορούνται για εμπλοκή στο κύκλωμα των εκβιαστών και ήταν στις φυλακές με ανέσεις σαν να ήταν στο σπίτι τους. Ιστορίες απείρου κάλλους για όσα συμβαίνουν πίσω από τα κάγκελα διηγούνται παράγοντες του σωφρονιστικού μας συστήματος που είναι σε θέση να γνωρίζουν για τους τρεις «νονούς» που είχαν υπό τον έλεγχό τους και τις φυλακές.
Η διείσδυση της συμμορίας επεκτεινόταν καθώς δεν αρκούνταν μόνο στις φυλακές. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Βήματος», επεκτεινόταν ακόμη και στο Τμήμα Μεταγωγών ελέγχοντας κάποιους εκεί υπηρετούντες. Κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού θυμούνται ακόμη και σήμερα ότι οι «αρχηγοί» Βασίλης Στεφανάκος και Ιωάννης Σκαφτούρος δέχονταν επισκεπτήρια από αστυνομικούς οι οποίοι ήταν «κολλητοί» τους.
Προνόμια για εκλεκτούς


Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό μεταγωγής ενός εκ των «αρχηγών» του κυκλώματος στον Κορυδαλλό για να πάρει μέρος σε δίκη. Το όχημα μεταφοράς είχε καθυστερήσει και τότε ο μεταγόμενος ακούστηκε να λέει: «Μην ανησυχείτε, έχουν σταματήσει τα παιδιά να βάλουν βενζίνη». Οι παρόντες συμπέραναν ότι τον είχαν ειδοποιήσει να μην ανησυχεί για την καθυστέρηση! Μάλιστα, όπως λέγεται από αυτόπτες μάρτυρες που έχουν ανοίξει το στόμα τους, και στο Μεταγωγών οι μεγαλοκρατούμενοι παράγγελναν και… του πουλιού το γάλα.
Τα μεγαλύτερα προνόμια όμως τα είχαν οι τρεις αρχηγοί και τα άλλα μέλη του κυκλώματος όταν μεταφέρονταν στην κεντρική φυλακή στον Κορυδαλλό. Κάθε απόγευμα, με την ανοχή του στελέχους του σωφρονιστικού καταστήματος Γ.Κ., οι δικηγόροι αντίκριζαν μέσα στο αρχιφυλακείο τις «κεφαλές» – και ιδιαίτερα έναν – να παραγγέλνουν πίτσες και άλλα εδέσματα αφού το φαγητό της φυλακής δεν ήταν γι’ αυτούς.
Είχαν ό,τι ζητούσαν οι αρχηγοί της οργάνωσης που κάποιοι ξεχνούσαν να τους γυρίσουν πίσω στα Τρίκαλα ή στον Δομοκό όπου έπρεπε να κρατούνται, καθώς έμεναν δήθεν για τις υποθέσεις τους τουλάχιστον έναν μήνα στον Κορυδαλλό.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι, εκτός από πίτσες, στα κελιά των εγκλείστων επωνύμων έμπαιναν ακόμη και ποσότητες από χαβιάρι, σολομό και άλλα εδέσματα για εκλεκτικούς. Ενας επώνυμος μάλιστα ήθελε να παραγγέλνει από συγκεκριμένο ιταλικό εστιατόριο. Με το αζημίωτο βέβαια, καθώς το χρήμα έρρεε «μαύρο» και ματωμένο πολλές φορές. Αλλος προφυλακισμένος για οικονομικό έγκλημα διατηρούσε μάλιστα στο κελί του δύο ψυγεία, το ένα για τα εκλεκτά εδέσματα και το άλλο για τα πούρα του!
Δείγμα των απεριόριστων κινήσεων που είχαν είναι και η συμπεριφορά του κρατουμένου Π. Βλαστού και της φίλης του που, όπως λένε πληροφορίες, ξεμοναχιάζονταν στα υπόγεια της Στ’ Πτέρυγας και συμπεριφέρονταν λες και η φυλακή ήταν σπίτι τους. Μάλιστα η φίλη του δεν μιλούσε και φερόταν υποτιμητικά στους φύλακες.
Εντυπωσιακό για το ποιος είχε το πάνω χέρι στις φυλακές είναι και το επεισόδιο του ξυλοδαρμού που καταγγέλλει στην κατάθεσή της η «Λίτσα» από τον εξάδελφό της Π. Βλαστό που έγινε μπροστά στα μάτια των σωφρονιστικών υπαλλήλων αλλά κανένας δεν παρενέβη!
VIP συναναστροφές


Εν τω μεταξύ η διερεύνηση των υποθέσεων διαφθοράς και η προφυλάκιση κατηγορουμένων για «μίζες» άνοιξαν νέο λαμπρό κεφάλαιο για τις «μπίζνες» των αρχηγών του κυκλώματος. Κοινό μυστικό ήταν ότι ο Π. Βλαστός εκβίαζε τον πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών Ι. Σμπώκο ζητώντας του περίπου 10 εκατ. ευρώ. Οι εκρήξεις στα σπίτια του Σμπώκου είχαν… ονοματεπώνυμα και για την υπόθεση είχε μάλιστα σχηματιστεί δικογραφία στον Πειραιά.
Χαρακτηριστικό της διείσδυσης των μελών της οργάνωσης στις φυλακές είναι και το μέρος του κατηγορητηρίου που αφορά τον Γ. Σκάλκο, φύλακα της Στ’ Πτέρυγας, της VIP των κρατουμένων. Κατηγορείται ότι παρείχε αντί αμοιβής ουσιώδεις πληροφορίες για τους κρατουμένους στα μέλη του κυκλώματος. Μάλιστα αναφέρεται ότι τον Αύγουστο του 2014 είχε συνάντηση με τη «Λίτσα» στο συνεργείο της μητέρας του στον Πειραιά. Εκεί του μετέφερε μηνύματα του Π. Βλαστού από τα Τρίκαλα για να τα «περάσει» στον άλλον κατηγορούμενο Σωτήρη Εμμανουήλ ο οποίος κρατούνταν για μίζες εξοπλιστικών στον Κορυδαλλό. Φυσικά πληρωνόταν αδρά! Απολογούμενος ο φύλακας είπε ότι δεν θυμάται: «Κάθομαι και σκέφτομαι πώς μπορεί να έχει γίνει αυτό το σκηνικό».
Και ο αστυνομικός Παναγιώτης Στουρνάρας κατηγορείται ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2013 και ενώ ο Π. Βλαστός κρατούνταν στον έβδομo όροφο της ΓΑΔΑ, τον διευκόλυνε στις επικοινωνίες του αλλά και στα επισκεπτήριά του. Ως αντάλλαγμα έλαβε τέσσερα κινητά τηλέφωνα αξίας 737 ευρώ. Ο αστυνομικός αρνείται την κατηγορία αλλά παραδέχεται στην απολογία του ότι την επομένη ήρθε στο σπίτι του ένα κινητό. «Αυτό που ήρθε στο σπίτι σου χτες είναι από μένα από άντρα σε άντρα» του είπε ο Π. Βλαστός.


Απαγωγή
Ζητείται εγκέφαλος

Μετά τις εκλογές θα συνεχιστεί η ανάκριση για τη συμμορία των 37 ατόμων που εμπλέκονται σε εκβιασμούς και απαγωγές. Στο επίκεντρο βρίσκεται και η τυχόν σχέση του κυκλώματος με τα πρόσωπα που δολοφόνησαν πέντε φρουρούς κύπριου επιχειρηματία στην Αγία Νάπα. Θα κληθεί να απολογηθεί ο κατηγορούμενος Γ. Δ. ο οποίος σε συνομιλίες με τον Π. Βλαστό αναφέρθηκε σε έναν Αλβανό ονόματι Αιμίλιο, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται μαζί με άλλους δύο στη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Μάλιστα ο Γ. Δ. είναι ακόμη ελεύθερος.
Το άλλο θέμα που απασχολεί τις Αρχές είναι το ποιος διαχειρίστηκε τα 28,5 εκατ. ευρώ λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Οι εμπλεκόμενοι που έχουν ήδη δικαστεί δεν φαίνεται να έχουν διαχειριστεί πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Αναζητείται τυχόν εγκέφαλος και εκτός φυλακών Κορυδαλλού, όπως και ο εφοπλιστής από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος φέρεται να φυλάει τα λύτρα.
Η προστατευόμενη μάρτυρας και κατηγορουμένη πάντως «Λίτσα» που αποκάλυψε το κύκλωμα «καταγγέλλεται» ότι έχει πάρει από τον εξάδελφό της Π. Βλαστό περίπου 600.000 ευρώ. Αυτό αποτέλεσε και την αιτία της κόντρας τους. Αλλοι εμπλεκόμενοι και «αρχηγοί» πήραν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά πάλι λείπουν χρήματα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, λείπει και… ο εγκέφαλος αυτής της υπόθεσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk