Η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, πέρα από την ενίσχυση της επικοινωνίας και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας, έχει χαρίσει στους σύγχρονους γονείς τη δυνατότητα της άγρυπνης παρακολούθησης των παιδιών τους και της φροντίδας ακριβείας. «Εξυπνα» μπιμπερό που επιλέγουν την ιδανική κλίση σίτισης, καρεκλάκια που δέχονται εντολές μέσω smartphones, διασκεδαστικές παιδικές οδοντόβουρτσες που κάνουν το βούρτσισμα… βιντεοπαιχνίδι και ζώνες ασφαλείας που ενημερώνουν τους ξεχασιάρηδες ότι άφησαν το παιδί στο αυτοκίνητο είναι ορισμένα μόνο από τα εντυπωσιακά γκάτζετ-«νταντάδες»!
Μπιμπερό κατά των κολικών
Μπορεί να μοιάζει με κοινό μπιμπερό, η αλήθεια είναι όμως ότι το Baby Glgl (γκλου-γκλου) αποτελεί ένα «έξυπνο» μπιμπερό, ικανό να υπολογίζει την ιδανική κλίση στην οποία ο χρήστης οφείλει να το κρατάει για τη μέγιστη ικανοποίηση του μωρού, προστατεύοντάς το από αέρια και κολικούς.
Το Baby Glgl κρύβει στο χρωματιστό κάλυμμά του τρεις μπαταρίες και ένα κλινόμετρο το οποίο του επιτρέπει να υπολογίζει την κλίση του μπιμπερό κάθε φορά. Με τη βοήθεια ενός έξυπνου λογισμικού, το μπιμπερό ζυγίζει το περιεχόμενό του και ανιχνεύει την ιδανική κλίση που θα πρέπει να διατηρεί προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία ενοχλητικών φυσαλίδων. Τα φωτεινά βελάκια υποδεικνύουν στον χρήστη πόσο ψηλά ή χαμηλά θα πρέπει να τοποθετήσει το μπιμπερό προκειμένου το μωρό να λάβει σίτιση ακριβείας.
Νανούρισμα με νοημοσύνη
Το mamaRoo είναι ένα καρεκλάκι για μωρά διαφορετικό από τα άλλα. Πέρα από την πρωτοποριακή εμφάνισή του, το κουνιστό καρεκλάκι κινείται ελαφρά πάνω-κάτω και δεξιά-αριστερά, μιμούμενο τη ρυθμική αγκαλιά των γονιών όταν προσπαθούν να ηρεμήσουν ή να νανουρίσουν το μωρό τους.
Η εταιρεία 4moms που βρίσκεται πίσω από το ρυθμικό καρεκλάκι δημιούργησε τα πέντε προγράμματα κίνησης με τη βοήθεια αισθητήρων και παρακολουθώντας την πραγματική κίνηση των κηδεμόνων. To mamaRoo προσφέρει τη δυνατότητα της επιλογής του τύπου και της ταχύτητας της κίνησης, της θέσης του καθίσματος (όρθια ή ξαπλωτή), της επιλογής ήχου ανάμεσα σε τέσσερις μελωδίες και της συνδεσιμότητας με ηλεκτρονικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής (MP3), καθώς και με smartphones και tablets (iOS και Android) μέσω Bluetooth.
Με τη βοήθεια της συνοδευτικής εφαρμογής οι χρήστες μπορούν εύκολα και γρήγορα να ρυθμίσουν το «έξυπνο» νανούρισμα του μωρού με μια κίνηση στην οθόνη αφής τους.
Ζώνη ασφαλείας που «φωνάζει»
Μια ζώνη ασφαλείας για μικρά παιδιά παρουσίασε πριν από μερικές ημέρες η Ιntel, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας CES 2015. Το Smart Clip, όπως ονομάζεται, προστίθεται στη ζώνη του βρεφικού καθίσματος του αυτοκινήτου και μέσω Bluetooth επικοινωνεί με το smartphone των γονιών.
Μέσα από τo app το «έξυπνο» κλιπ παρακολουθεί τη θερμοκρασία της καμπίνας του αυτοκινήτου και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του. Οι θλιβερές περιπτώσεις κατά τις οποίες γονείς είχαν… ξεχάσει το παιδί τους στο πίσω κάθισμα του καυτού ή παγωμένου αυτοκινήτου τους ευαισθητοποίησαν τον τεχνολογικό κολοσσό. Ετσι, η Intel προσέθεσε στο Smart Clip έναν «συναγερμό». Σε περίπτωση που κάποιος αφήσει το παιδί στο αυτοκίνητο και απομακρυνθεί από αυτό, το Smart Clip ενεργοποιεί το ξυπνητήρι στο κινητό του υπενθυμίζοντάς του ότι πρέπει να επιστρέψει.

Βούρτσισμα-«βιντεοπαιχνίδι»

Σε βιντεοπαιχνίδι μετατρέπει την αγγαρεία του καθημερινού βουρτσίσματος των δοντιών η επαναστατική παιδική οδοντόβουρτσα Grush! Το μυστικό κρύβεται στην καινοτόμο διάδραση που χαρίζει στον νεαρό της χρήστη, καθώς χάρη στην τεχνολογία Bluetooth που κουβαλάει επικοινωνεί με smartphones (iOS και Android) όπου ο ίδιος μπορεί να… παίζει βιντεοπαιχνίδια ενόσω βουρτσίζει τα δόντια του.
Η Grush Brush συνοδεύεται από τρία παιχνίδια: το Monster Chase –το οποίο αποκαλύπτει μια ψηφιακή οδοντοστοιχία μέσα από την οποία ξεπετάγονται τερατάκια και ο χρήστης καλείται να τα εξολοθρεύσει βουρτσίζοντας τα πραγματικά του δόντια -, το Toothy Orchestra, το οποίο μεταμορφώνει τον χρήστη σε μαέστρο ορχήστρας και την οδοντόβουρτσα σε μπαγκέτα, και το Brush-a-Pet, το οποίο καλεί το παιδί να μεγαλώσει τον Γκάβιν το καμηλοπαρδαλάκι και άλλα ζωάκια μέσα σε έναν χρόνο.
Τέλος, η ερώτηση «έπλυνες τα δόντια σου;» πλέον θα είναι μάλλον αχρείαστη, καθώς μέσα από τη χρήση της διασκεδαστικής οδοντόβουρτσας οι γονείς θα ενημερώνονται γύρω από τη στοματική υγιεινή των παιδιών τους και τη συχνότητα του βουρτσίσματός τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ