Η έναρξη των εργασιών για την Προβλήτα III στον Πειραιά στις εγκαταστάσεις της Cosco ( Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε.) θα εγκαινιαστεί το απόγευμα της Πέμπτης παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας, του ΟΛΠ, αλλά και εκπροσώπων της κινεζικής κυβέρνησης.

Μάλιστα για το λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός ανέβαλε την συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Μega ενώ σε σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφορικά με την επένδυση σημειώνεται ότι «καθιστά το λιμάνι από τα σημαντικότερα της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο αναθεωρημένο σχέδιο φιλικού διακανονισμού (Συμφωνητικό Β΄ Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης), μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (Cosco) προβλέπονται επενδυτικά έργα ύψους 230 εκατ.ευρώ στο λιμάνι.

Η επενδυτική αυτή συμφωνία αφορά την κατασκευή του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ Εμπορευματοκιβωτίων, την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ ΑΕ του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού στους Προβλήτες II και ΙΙΙ.

Επί των εσόδων που θα προκύψουν συνολικά από τη λειτουργία των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων υπό τη διαχείριση της ΣΕΠ ΑΕ, ο ΟΛΠ θα εισπράττει το 24,5%, ήτοι βάσει των προϋπολογισθέντων μεγεθών, ποσό 109.314.280 ευρώ το 2021, όσο δηλαδή ο σημερινός του κύκλος εργασιών.

Αντιπαράθεση για Cosco

Υπενθυμίζεται πως το θέμα της Cosco προκάλεσε πρόσφατα έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Όλα ξεκίνησαν από την δήλωση του υποψηφίου βουλευτή με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόδωρου Δρίτσα ότι θα επανεξεταστεί η συμφωνία με την Cosco.

Άμεση ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη η οποία ανέφερε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει βόμβα στις επενδύσεις, δηλώνοντας ξεκάθαρα, δια του κορυφαίου στελέχους Θ. Δρίτσα, ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία που έχει συνάψει η χώρα μας με την COSCO για τον Πειραιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την COSCO, με αυτό τον τρόπο, διώχνει από την Ελλάδα δεκάδες κολοσσούς που διακινούν μέσω Πειραιά τα προϊόντα τους σε ολόκληρη την Ευρώπη, οδηγώντας στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους. Αυτές οι επενδύσεις έγιναν στην Ελλάδα μετά από πολύ κόπο της κυβέρνησης. Οι Έλληνες δεν θα επιτρέψουν στο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει την καταστροφή».

Aντίδραση λιμενεργατών

Εν τω μεταξύ σε κοινή ανακοίνωση τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος και η Ένωση Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών ΟΛΠ χαρακτηρίζει ως προπαγανδιστική και προεκλογική την επίσκεψη του Α.Σαμαρά στην Cosco λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός «επισκέπτεται για έκτη φορά το Terminal της COSCO (ΣΕΠ) προκειμένου με προπαγανδιστικά παίγνια να μετατρέψει ένα ξεπούλημα σε δήθεν μεγάλη επένδυση. Είναι σίγουρο, ότι θα υποσχεθεί εικονικές θέσεις εργασίας στην περιοχή του Πειραιά, όπου η ανεργία και η ανέχεια καλπάζει. Δυστυχώς, για αυτόν η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι αλλά και οι πολίτες του Πειραιά είναι διαφορετική και δεν μπορεί να την αναστρέψει ο διαφημιστής της COSCΟ».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενεργατών επισημαίνουν ακόμη ότι «οι συνθήκες εργασίας στην ΣΕΠ (COSCO) όπως αποδείχτηκε το περασμένο καλοκαίρι, είναι άκρως μεσαιωνικές και μοναδικές στα Ευρωπαϊκά Λιμάνια. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ταυτόχρονα έχει υποσχεθεί το 67% του Μετοχικού Κεφαλαίου του Ο.Λ.Π στην COSCO, μεθοδεύοντας ένα απόλυτο ξένο μονοπώλιο. Αυτή είναι η αλήθεια την οποία καμία κακόγουστη προεκλογική φιέστα δεν μπορεί να αλλοιώσει».