Ολα είναι ένα λάθος

Μπορούμε να σούρουμε τα μύρια όσα στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ολα είναι ένα λάθος | tovima.gr

Μπορούμε να σούρουμε τα μύρια όσα στον Σταύρο Θεοδωράκη. Ας το κάνουμε με συναίσθηση, δηλαδή χωρίς να δείχνουμε έκπληκτοι. Τα μύρια όσα έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν. Τούτο δεν δικαιολογεί κανέναν αλλά αφαιρεί εντελώς το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ας δούμε τι του προσάπτουν.

Το μπέρδεμα. Μήπως δεν είδαμε στο παρελθόν τους φιλελεύθερους να συναγελάζονται σοσιαλιστές, στο ίδιο ψηφοδέλτιο; Μήπως ξεχάσαμε την υπέροχη συνύπαρξη του Στέφανου Μάνου και του Ανδρέα Ανδριανόπουλου με τον Γιώργο Παπανδρέου. Τα δυο αυτά πρόσωπα, που αποδέχτηκαν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ, δεν ήταν απλοί πρώην υπουργοί αντίπαλου κόμματος. Υπήρξαν οι κατ΄ εξοχήν ιεροκήρυκες του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Μαζί τους, στο ίδιο ψηφοδέλτιο ήταν η Μαρία Δαμανάκη και ο Μίμης Ανδρουλάκης_ για να μην ξεχνιόμαστε.

Το αρχηγηλίκι. Αν εξαιρέσουμε το κουκουέ και ορισμένα εναλλακτικά κομματίδια, όλα τα κόμματα της Μεταπολίτευσης υπήρξαν προσωποκεντρικά. Τούτο αφορά τόσο την εικόνα, προς τα έξω, όσο και την εσωκομματική λειτουργία. Να θυμηθούμε τις αφίσες με τον εθνάρχη, με τον Αντρέα και να φτάσουμε ως τη θεαματική διεύρυνση του Σύριζα με εργαλείο την προσωπικότητα του Τσίπρα. Οσον αφορά την εσωκομματική δημοκρατία, ας μας πει κάποιος πότε και που τα όργανα είχαν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Σε κάποιους η συμβολή των μελών είναι ανύπαρκτη, σε άλλους υπάρχει πυρήνας κοντινών συνεργατών που επηρεάζει τον αρχηγό, σε όλους υπάρχει αφεντικό, που λέει την τελευταία λέξη.

Η αερολογία. Πριν καταδικάσουμε το Ποτάμι για τις αφηρημάδες του προγράμματός του, ας ανακαλέσουμε στη μνήμη τις αφηρημένες προτάσεις που διαβάζουμε επί δεκαετίες στα προγράμματα όλων των κομμάτων. Λένε όλοι «η παιδεία είναι το πρώτο μέλημα, θα φτιάξουμε ανθρώπινα σχολεία, θα βελτιώσουμε τις υποδομές». Να μας πει κάποιος εδώ και τώρα: πότε διάβασε σε πρόγραμμα κόμματος ότι οι δαπάνες θα είναι τόσες (με νούμερο), οι εκπαιδευτικοί θα αυξηθούν σε τόσους (με νούμερο), τα βιβλία θα αλλάξουν σε τόσους μήνες (με χρονοδιάγραμμα). Ολοι υπόσχονται τα καλύτερα μέσα από γενικότητες.

Το δεκανίκι. Μήπως υπάρχει κόμμα που να λέει με ειλικρίνεια ότι προτίθεται να συνεργαστεί με άλλο κόμμα, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση; Ολοι θέτουν υποψηφιότητα με τεράστιο εγωισμό, ως οι μοναδικοί και άτεγκτοι. Πιο σωστό θα ήταν εάν όλοι δήλωναν εκ των προτέρων τις προθέσεις τους, ώστε ο ψηφοφόρος να έχει μια προοπτική και να βλέπει τους πιθανούς μελλοντικούς συνδυασμούς. Μια τέτοια πρακτική θα εξαφάνιζε τους καιροσκόπους, οι οποίοι όλο δεν θέλουν και στο τέλος συνεργάζονται.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ελαττώματα, το Ποτάμι έχει προβλήματα. Είναι τα ίδια ελαττώματα, τα ίδια προβλήματα που έχουν και οι άλλοι. Φταίει βεβαίως και ο ίδιος που έλεγε ότι όλα τα αλλάξει. Φταίνε κι αυτοί που κατακρίνουν επιλεκτικά. Φταίμε κι εμείς που συμψηφίσουμε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk