Ένα χάπι που υπόσχεται να βοηθήσει το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου να αναπρογραμματιστεί, βάζει τέλος στο μαρτύριο του ύπνου που βιώνουν όσοι εργάζονται σε βάρδιες, όσοι ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο και όσοι υποφέρουν από αϋπνία.

To ρολόι

Όπως είναι γνωστό, ο άνθρωπος διαθέτει έναν εσωτερικό μηχανισμό, το κιρκαδιανό ρυθμό, που συγχρονίζει τις σωματικές λειτουργίες σ’ ένα 24ωρο πρόγραμμα. Το βιολογικό αυτό ρολόι ρυθμίζεται κυρίως από την εναλλαγή της ημέρας με τη νύχτα.

Όταν κάποιος εργάζεται μέχρι αργά ή ταξιδεύει μεταξύ διαφορετικών χρονικών ζωνών, η έκθεση του οργανισμού στο φως ποικίλει. Αυτό κάνει το εσωτερικό ρολόι να αποσυντονίζεται και το άτομο να βιώνει τζετ λαγκ. Η διαταραχή του κιρκαδιανού ρυθμού έχει σχετιστεί με καταστάσεις όπως το στρες, η καρδιακή νόσος και ακόμα και ο καρκίνος.

Η λύση
Μελέτες που έχουν γίνει σε άτομα που εργάζονται σε βάρδιες έχουν δείξει ότι, είναι πιθανότερο να πάρουν βάρος, ενώ είναι πιο επιρρεπείς σε παθήσεις όπως ο διαβήτης. Επιπλέον, τείνουν να πεθαίνουν πρόωρα. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ και το Πανεπιστήμιο Ψυχικής Υγείας «Douglas» υποστηρίζουν ότι έχουν τη λύση και μάλιστα σε μορφή χαπιού, σύμφωνα δημοσίευμα στην επιθεώρηση « The FASEB Journal»

Οι επιστήμονες σχεδίασαν μια πειραματική δραστική ουσία που «ξεγελά» τον οργανισμό ώστε να πιστεύει ότι είναι νύχτα, ενώ είναι μέρα, και το αντίστροφο. Σε κλινική μελέτη, το χάπι χορηγήθηκε επιτυχώς σε 16 υγιείς εθελοντές που είχαν μπει σε θαλάμους απομόνωσης, ώστε να τροποποιηθεί ο κιρκαδιανός ρυθμός τους.

Το χάπι

Το νέο σκεύασμα περιέχει γλυκοκορτικοειδή, τα οποία μπορούν να επανασυγχρονίσουν τα επιμέρους βιολογικά ρολόγια που περιέχουν τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος και ελέγχονται από τον εγκέφαλο. «Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι το κεντρικό βιολογικό ρολό, στο εσωτερικό του εγκεφάλου, στέλνει σήματα στα επιμέρους ρολόγια των οργάνων του σώματος. Τα γλυκοκορτικοειδή φαίνεται να παίζουν βασικό ρόλο στην μετάδοση των σημάτων αυτών. Μελετήσαμε τη ρυθμική έκφραση των γονιδίων που ελέγχουν τα ρολόγια των λευκών αιμοσφαιρίων για να δούμε πως προσαρμόζονται στην παρουσία των γλυκοκορτικοειδών», εξηγεί ο Δρ Νίκολας Κερμακιαν.

Αν και το χάπι δεν είναι έτοιμο για ευρεία χρήση, δημιουργεί το υπόβαθρο για καινοτόμες θεραπείες των επιπτώσεων που προκαλεί στον οργανισμό η διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του κιρκαδιανού ρυθμού.